OccasionAdvies Handboek

Opmerking: Wanneer u een nieuw publicatietype aanmaakt, zal de 'artikelen' module automatisch de templates 'user-display-[publicatietypenaam].xd' en 'user-summary-[publicatietypenaam].xd' gaan gebruiken. Als deze templates niet bestaan wanneer u een voorbeeld opvraagt of een weergave van een nieuw artikel, krijgt u deze waarschuwing. Please place your own templates in themes/yourtheme/modules/articles . The templates will get the extension .xt there.

Titel: Stap voor stap...

Auteur: webmaster

Datum: 13 september 2006 19:32:07 of wo, 13 september 2006 19:32:07

Samenvatting: 

Koopt u voor het eerst een gebruikte auto? Heeft u weinig kennis van de occasionmarkt en het kopen van een occasion? Volg dan de onderstaande stappen en maak gebruik van het OccasionAdvies Handboek.

'Body': 

 

De negen punten in dit artikel leiden u door het gehele aankoopproces: van het uitzoeken tot de aankoop van een occasion. In de tekst vindt u links die leiden naar artikelen waarin u meer over het betreffende onderwerp te weten kunt komen.

 

1. Bedenk eerst wat voor een auto u wilt hebben

Hoeveel wilt u maximaal uitgeven. Welke Brandstof, omslagpunt is voor u het meest economisch. Heeft u een voorkeur voor een bepaald merk of type auto. En misschien wel het belangrijkste: waar wilt u de auto voor gaan gebruiken. Heeft u totaal geen idee wat de occasionmarkt te bieden heeft? Kijk dan eens op de verschillende autozoeksites (bijvoorbeeld: autoscout24.nl en autotrader.nl) of koop een occasionmagazine, zodat u de verschillende merken en type auto's leert kennen.

 

2. Zoek een auto op internet

Heeft u een model of type auto in gedachten, vul dan bij de bekende autozoeksites deze gegevens in. Selecteer op merk, type, prijs en soort brandstof. Om een goed overzicht te krijgen kunt u het beste de criteria die van ondergeschikt belang zijn leeg laten of ruim invullen. Wilt u voor de aanschaf van de auto niet te ver van huis, dan bieden de meeste autozoeksites u de mogelijkheid om te zoeken binnen een regio. Klik nu door en u krijgt een lijst met zoekresultaten. De prijzen van de aangeboden occasions kunnen flink uiteenlopen. Let daarom goed op het bouwjaar, de kilometerstand, Accessoires en de kleur. Een airconditioning kan de prijs namelijk omhoog stuwen, terwijl een aparte kleur deze omlaag kan drukken.

 

3. Selecteer een aantal potentiële auto's

Nu u een idee heeft van het soort auto dat u wilt kopen, de benodigde accessoires op een rijtje heeft gezet en u weet wat de waarde van zo'n auto is selecteert u via een autozoeksite de occasions waar uw aandacht naar uit gaat. Deze auto's gaat u nu bij de betreffende dealers bekijken. Neem wel vooraf even contact op om erachter te komen of "uw" auto nog te koop is. De tijd tussen de verkoop en de verwijdering van de advertentie op internet duurt soms enige dagen.

 

4. Eerste bezoek bij de dealer

Het eerste bezoek aan de showroom kunt u het beste zien als een kennismaking tussen u en de dealer. Naast de bezichtiging van de auto is het belangrijk dat u goed let op de atmosfeer in het bedrijf. Hoe wordt u behandeld, hoe staan de auto's erbij en is de advertentie in overeenstemming met de werkelijkheid. Vraag naar de garantievoorwaarden, afleverbeurt en brancheverenigingen, zoals de Bovaggarantie Laat u niet direct tot een aankoop overhalen, bekijk eerst de andere auto's die u op uw lijstje heeft.

 

5. U heeft een auto gevonden

U heeft een auto gevonden die aan (bijna) al uw eisen voldoet? Bekijk deze dan op de punten zoals beschreven in het Handboek Onderzoek de auto op Carrosserie is alles Motorblok nog in orde en is de Versnellingsbak nog in een goede staat. Om er voor te zorgen dat u tijdens uw bezoek aan de showroom niet een onderwerp over het hoofd ziet kunt u de Checklist en deze als houvast gebruiken.

6. De aankoop check

Houd alle punten waar u ontevreden over bent bij op de Checklist Neem deze mee in de onderhandelingen en zorg ervoor dat alle, of in ieder geval de belangrijkste punten in orde worden gemaakt op kosten van de dealer.

 

7. Een auto inruilen?

Heeft u niets in te ruilen, dan wordt 5 procent korting over het algemeen gemakkelijk toegezegd. Wilt u wel een auto inruilen, dan kunt u er op twee manieren achter komen hoeveel uw auto nog waard is. De eerste is de meest gebruikte door particulieren: U laat uw auto bij een aantal dealers taxeren en neemt de aangeboden inruilprijzen aan als waarde aan voor uw auto. De tweede manier geeft u een meer onafhankelijk beeld van de marktwaarde van uw auto: U voert de specificaties van uw auto in op een autozoeksite en trekt 2000 euro van de gemiddelde verkoopprijs af en u heeft globaal een inruilprijs. Dit werkt voor auto's tot 10.000 euro, hierboven moet u 20% van de verkoopprijs nemen.

 

8. Prijsonderhandeling

Wanneer u over wilt gaan tot de aankoop van een auto wordt het tijd om over de Prijsonderhandelingen Als het goed is heeft u de betreffende auto geselecteerd op de goede "prijs/kwaliteit" verhouding, dus betaalt u nooit teveel. U kunt echter altijd proberen om af te dingen. Het belangrijkste is echter dat u binnen uw budget blijft en niet meer betaalt voor de auto dan dat er gemiddeld in Nederland voor wordt gevraagd.

 

9. De aankoop

Wanneer alles naar wens is kunt u overgaan tot de daadwerkelijke aankoop van de auto. Heeft u alle voorgaande punten gevolgd? Dan moet u nu met een goed gevoel de koop kunnen sluiten. Let er wel op dat alle gemaakte afspraken netjes op het Koopcontracten worden vermeld. Maak hierbij gebruik van de punten die u op de checklist heeft bijgehouden.

 

Tenslotte

Begin pas met de onderhandelingen op het moment dat u er zeker van bent dat u de betreffende auto wilt kopen. U kunt wél vooraf een aantal offertes laten opmaken bij de dealers waar de auto's staan die u het meeste aanspreken. U krijgt dan globaal een aantal inruil- en verkoopprijzen waaruit u degene moet kiezen die er over het algemeen het beste uitkomt.

Weet u nu zeker welke auto u wilt hebben? Ga dan nogmaals bij deze dealer langs en probeer nu die radio, trekhaak of extra korting te krijgen. Afdingen gaat namelijk het beste wanneer de verkoper weet dat u klaar bent om een auto aan te schaffen. U moet natuurlijk niet tijdens de onderhandelingen laten blijken dat u de auto in gedachten al gekocht heeft. U heeft interesse en als de deal goed is, dan is de auto verkocht. Lees hier meer over in: Prijsonderhandelingen

Aantekeningen: 

Meer velden kunnen via dynamicdata beschikbaar zijn ..