De aflevering van een auto moet in principe een leuke afsluiting zijn van het aankoopproces. De auto is netjes opgepoetst, wordt tenaamgesteld en rijden maar. Het is echter raadzaam om tijdens de aflevering de gemaakte afspraken nog eens door te nemen. Ga na of de dealer ook daadwerkelijk zijn toezeggingen is nagekomen? Het is in deze altijd gemakkelijker handelen zolang er nog niet betaald is.

 

 

Het is belangrijk om vooraf afspraken te maken over de manier waarop de auto wordt afgeleverd. Maak afspraken met de verkoper over de zaken die tijdens de aflevering van belang zijn, dit is voor een belangrijk deel de inhoud van de afleverbeurt.

Afleverbeurt

Tijdens de aankoop van een auto wordt er een bepaald bedrag gerekend voor het afleveringsklaar maken, maar wat houdt dit nu precies in? Hier zijn geen vaste regels voor, maar over het algemeen krijgt de auto hiervoor een nieuwe APK, de tenaamstelling en een poetsbeurt. Voortvloeiend uit de APK zullen er wellicht kleine reparaties gedaan worden, maar beslist geen onderhoudsbeurt. En zeker geen preventieve reparaties aan onderdelen die aan vervanging toe zijn. Tenminste, zolang u er niet om vraagt.


Het is dus aan u om tijdens de onderhandelingen invulling te geven aan de afleverbeurt. Kijk in het onderhoudsschema wanneer de eerstvolgende onderhoudsbeurt gepland staat. Is er een onderhoudsbeurt kortbij, dan kunt u deze op laten nemen in het koopcontract. Maar ook een sterretje in de voorruit repareren of het laten wegwerken van butsjes en lakschades zijn zaken die u zelf moet benoemen en tijdens de onderhandeling kunt inzetten.


Hoe een auto wordt afgeleverd is in de basis afhankelijk van de dealer. Garantie is hierin een drijfveer om ervoor te zorgen dat een auto goed onderhouden en nagekeken de weg op gaat. Het is echter geen garantie dat de eerstvolgende beurt uit het onderhoudsschema wordt uitgevoerd. Mocht u dus iets gedaan willen krijgen, dan is het essentieel om van duidelijke afspraken te maken tijdens het opstellen van het koopcontract.

 

Conclusie

De afleverbeurt is een bekende term in de autohandel, maar de inhoud hiervan is sterk afhankelijk van de dealer. Neem altijd de inhoud van het afleveringsklaar maken voor de aankoop met de verkoper door en neem zelf het initiatief om zo nodig extra afspraken te maken.