Wielen en ophanging

De velgen van een auto zijn belangrijk voor het aangezicht én het veercomfort. Het zijn echter de onderdelen achter de velgen die u goed moet controleren. Hier vindt u de wielophanging, bestaande uit koppelingen, schokbrekers en veren. Deze onderdelen moet u goed controleren, zeker wanneer u de auto zonder garantie koopt.

Velgen

Bij een velg in het algemeen moet u er op letten dat deze nog mooi rond is en geen gemene butsen vertoont. Dit betekent dat er niet met hoge snelheid over hoekige obstakels is gereden. Wat weer wat zegt over de rijstijl van de bestuurder en dus over de algehele conditie van de auto. Heeft de auto een stalen velg met wieldoppen dan kunt u om de conditie van de velg te controleren een wieldop van de velg halen en er weer op zetten. Is de velg echt slecht dan zal de wieldop niet meer op de velg teruggezet kunnen worden. U moet er wel rekening mee houden dat het terugplaatsen van een wieldop vaak een beetje moeite kost. Wanneer dan toch de wieldop van de velg is bekijk dan gelijk of de stalen velg niet verroest is. Het wil nog wel eens voorkomen dat de velg extra veel roestvorming rond de wielbouten vertoont. Let er dus op dat de velg niet versleten is, maar zorg er wel voor dat u vuil en roest niet door elkaar haalt. Deze verschijnselen komen vooral voor bij de oudere occasion van tenminste 10 jaar oud.

Het komt ook nog wel eens voor dat de wieldoppen beschadigd zijn. Laat de beschadigde doppen dan vervangen als onderdeel van de afleverbeurt. Voor een dealer zijn deze doppen namelijk beduidend goedkoper dan wanneer u deze zelf moet aanschaffen. Wilt u ze zelf vervangen, dan is een complete set bij de auto speciaalzaak vaak goedkoper dan één originele bij de dealer.