Stap voor stap...

Koopt u voor het eerst een gebruikte auto? Heeft u weinig kennis van de occasionmarkt en het kopen van een occasion? Volg dan de onderstaande stappen en maak gebruik van het OccasionAdvies Handboek.

 

De negen punten in dit artikel leiden u door het gehele aankoopproces: van het uitzoeken tot de aankoop van een occasion. In de tekst vindt u links die leiden naar artikelen waarin u meer over het betreffende onderwerp te weten kunt komen.

 

1. Bedenk eerst wat voor een auto u wilt hebben

Hoeveel wilt u maximaal uitgeven. Welke soort brandstof is voor u het meest economisch. Heeft u een voorkeur voor een bepaald merk of type auto. En misschien wel het belangrijkste: waar wilt u de auto voor gaan gebruiken. Heeft u totaal geen idee wat de occasionmarkt te bieden heeft? Kijk dan eens op de verschillende autozoeksites (bijvoorbeeld: autoscout24.nl en autotrader.nl) of koop een occasionmagazine, zodat u de verschillende merken en type auto's leert kennen.

 

2. Zoek een auto op internet

Heeft u een model of type auto in gedachten, vul dan bij de bekende autozoeksites deze gegevens in. Selecteer op merk, type, prijs en soort brandstof. Om een goed overzicht te krijgen kunt u het beste de criteria die van ondergeschikt belang zijn leeg laten of ruim invullen. Wilt u voor de aanschaf van de auto niet te ver van huis, dan bieden de meeste autozoeksites u de mogelijkheid om te zoeken binnen een regio. Klik nu door en u krijgt een lijst met zoekresultaten. De prijzen van de aangeboden occasions kunnen flink uiteenlopen. Let daarom goed op het bouwjaar, de kilometerstand, het uitrustingsniveau en de kleur. Een airconditioning kan de prijs namelijk omhoog stuwen, terwijl een aparte kleur deze omlaag kan drukken.

 

3. Selecteer een aantal potentiële auto's

Nu u een idee heeft van het soort auto dat u wilt kopen, de benodigde accessoires op een rijtje heeft gezet en u weet wat de waarde van zo'n auto is selecteert u via een autozoeksite de occasions waar uw aandacht naar uit gaat. Deze auto's gaat u nu bij de betreffende dealers bekijken. Neem wel vooraf even contact op om erachter te komen of "uw" auto nog te koop is. De tijd tussen de verkoop en de verwijdering van de advertentie op internet duurt soms enige dagen.

 

4. Eerste bezoek bij de dealer

Het eerste bezoek aan de showroom kunt u het beste zien als een kennismaking tussen u en de dealer. Naast de bezichtiging van de auto is het belangrijk dat u goed let op de atmosfeer in het bedrijf. Hoe wordt u behandeld, hoe staan de auto's erbij en is de advertentie in overeenstemming met de werkelijkheid. Vraag naar de garantievoorwaarden, afleverbeurt en brancheverenigingen, zoals de Bovag. Laat u niet direct tot een aankoop overhalen, bekijk eerst de andere auto's die u op uw lijstje heeft.

 

5. U heeft een auto gevonden

U heeft een auto gevonden die aan (bijna) al uw eisen voldoet? Bekijk deze dan op de punten zoals beschreven in het OccasionAdvies Handboek. Onderzoek de auto op schade, is alles motorisch nog in orde en is de versnellingsbak nog in een goede staat. Om er voor te zorgen dat u tijdens uw bezoek aan de showroom niet een onderwerp over het hoofd ziet kunt u de OccasionAdvies Checklist uitprinten en deze als houvast gebruiken.