Koopcontracten

Wanneer u tot een aankoop overgaat, zal er een koopcontract opgesteld moeten worden. Wat er in het koopcontract komt te staan zal van de verkoper afhangen. Mits u zich er zelf mee bemoeit, want onderteken nooit een contract zonder dat u weet wat er in staat. Let er dan ook goed op dat alle beloftes netjes in het contract vermeld worden. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe APK wordt toegezegd, laat dit dan in het contract vermelden.

 

Ook zaken van mindere betekenis, zoals de pitjes in de voorruit harsen en een lakstiftje. Op het moment dat dit netjes in uw koopcontract staat kunt u tijdens de aflevering aantonen waar u recht op heeft en waar u voor heeft getekend. Mondelinge overeenkomsten zijn snel gemaakt en worden ook vaak nageleefd. Maar als er verwarring ontstaat over een mondelinge overeenkomst dan is het buitengewoon lastig om uw gelijk te krijgen.

Garantie

Het vermelden van de afgesproken garantie op het contract is een belangrijke zaak. Wanneer u Bovaggarantie krijgt op uw auto dan is het belangrijk om te weten of het bedrijf waar u de auto koopt ook daadwerkelijk bij de Bovag is aangesloten. Is dit niet het geval dan kunt u wel garantie krijgen op basis van de Bovag garantiebepalingen. Wilt u gebruik maken van deze garantie en u stuit op problemen bij de dealer, dan hoeft u niet op hulp van de Bovag te rekenen (lees: Bovaggarantie). Wilt u toch uw gelijk halen dan zult u zelf het initiatief moeten nemen en rechtsbijstand moeten inschakelen.

 

Koopt u een auto bij een Bovagdealer, dan is het goed om te weten dat accessoires niet gedekt worden. Dit betekent dat de achteraf ingebouwde radio dus niet vergoed wordt, maar ook de LPG-installatie valt niet binnen de dekking. Omdat een LPG-installatie een belangrijk en kostbaar onderdeel vormt van de aankoop, is het raadzaam om deze op te laten nemen in de garantie.

Particuliere markt

Koopt u een auto bij een particulier dan is het verstandig om een aantal zaken op papier te hebben. Een koopcontract, zoals u van een dealer gewend bent, is dan echter niet voorhanden. Om toch als koper of verkoper in de particuliere markt een contract te kunnen opstellen, hebben wij er één voor u opgesteld die u hier kunt downloaden.

 

Conclusie

Wanneer het koopcontract wordt opgesteld moet u er voor zorgen dat alle afspraken op papier worden vastgelegd. Let er vooral op dat de afgesproken garantie genoteerd wordt, zodat u hier later ook aanspraak op kunt maken. Krijgt u Bovaggarantie bij een niet Bovag aangesloten bedrijf, dan is dit op zijn minst dubieus.