Prijsonderhandelingen

Wanneer u een auto gevonden heeft dan kunt u proberen om er een beetje korting uit te halen. Er zit namelijk altijd een stukje winst tussen de inkoop en de verkoopprijs, waarvan u zoveel mogelijk moet proberen af te snoepen. Om dit goed te kunnen zult u verstand van zaken moeten hebben. Wanneer u bijvoorbeeld weet wat een auto gemiddeld in de markt kost, dan betaalt u nooit de hoofdprijs.

 

Nu is het tegenwoordig gemakkelijk om via de bekende auto zoeksites uit te vinden of een vraagprijs marktconform is. Zorg er dan wel voor dat u auto's vergelijkt van hetzelfde type met een gelijkwaardige kilometerstand, uitrusting en bouwjaar.

 

Naast de vraagprijs beïnvloed de inruilwaarde van uw huidige auto voor een belangrijk deel uw budget. De inruilwaarde wordt bepaald door de marktwaarde van uw auto en een gedeelte van de marge van de te kopen auto. De marktwaarde kunt u vooraf inschatten door op dezelfde auto zoeksites uw eigen auto te zoeken. Neem de gemiddelde waarde en trek zo'n 20 procent van deze prijs af.

 

Er zijn ook bepaalde instanties en boekjes waar inkoop en verkoopprijzen kunnen worden opgevraagd. Houd er wel rekening mee dat deze niet op de hoogte zijn van de staat en uitrusting van de auto. Ook de verschillen tussen de inruilprijzen van een universeeldealer en een merkdealer worden vaak niet in de calculatie meegenomen. Kort gezegd kunt u deze marktwaardes als richtlijn aanhouden, maar kunt u beter zelf via internet een gemiddelde prijs uitrekenen.

Handelsprijs

Weet u zeker dat een auto in een goede staat is, dan geven veel dealers de mogelijkheid om de auto tegen de lagere "handelsprijs" te kopen. Dit houdt wel in dat u geen garantie en afleverbeurt krijgt. Zorg er wel voor dat de auto met een APK-keuring en 3 maanden garantie op de draaiende delen (motor, versnellingsbak, differentieel en aandrijving) wordt geleverd. Dan heeft u in ieder geval de zekerheid dat u kunt rijden zonder dat u direct kosten moet gaan maken aan de vitale onderdelen. Deze regeling is in het bijzonder aantrekkelijk bij jonge occasions, want deze hebben namelijk standaard tenminste 2 jaar fabrieksgarantie. Dus heeft u op deze auto's nog fabrieksgarantie van het merk zelf en zijn uitgebreide garantieregelingen niet nodig. Krijgt u problemen met uw auto dan zult u wel zelf het initiatief moeten nemen om via een merkdealer of de importeur de geleden schade terug te krijgen. Neem daarom voordat u de betreffende auto koopt contact op met de merkdealer en vraag deze wat de mogelijkheden zijn wanneer u technische problemen heeft en hoeveel jaar u op de resterende fabrieksgarantie kunt rekenen.