Auto kloon herkennen

Verstuurd door: webmaster op 10-03-10 21:37

Woensdag 10 maart jl. was er een interessant televisie programma op de BBC: Fake Britain. Het is een programma dat oplichterij onder de aandacht brengt en de aflevering die ik gezien heb was gericht op criminaliteit in de automobielhandel.


Het programma zelf was informatief en het gaf een aantal goede tips. Het onderwerp dat ik in dit weblog wil behandelen is de zogenaamde auto kloon. Over auto klonen heb ik al eens een stukje geschreven, echter in dit programma van de BBC hebben ze aan de hand van een in beslag genomen kloon laten zien hoe je een gekloonde auto kunt herkennen.


Het is niet gemakkelijk, maar wel zeker mogelijk!



Het klonen van een auto is een vorm van omkatten. Het chassisnummer en kenteken van een gelijkwaardige auto wordt gekopieerd, zodat er twee auto's zijn met dezelfde identiteit. Waarom?Het verzorgen van een nieuwe identiteit voor een auto is nodig op het moment dat de huidige identiteit als gestolen bekent staat.

auto klonen

Voor het klonen moet het kenteken en chassisnummer worden vervangen. Omdat het kenteken geen aanwijzingen geeft moeten we het zoeken bij het chassisnummer. Deze is op meerdere plaatsen te vinden, bijvoorbeeld rechts-onder de voorruit. Maar deze is ook in het chassis gegraveerd op een plaats die in kentekenbewijs is beschreven.


In het BBC programma toonde een agent hoe de criminelen te werk gaan.

1. De gegraveerde chassisnummers worden weggevijld en het nieuwe nummer wordt er overheen gegraveerd. Het is vaak niet mogelijk om het originele nummer helemaal weg te krijgen, de chassisdikte is namelijk niet oneindig. Het originele nummer was dan ook te zien als een schaduw tussen de nieuwe nummers.

2. De chassisnummers die op metalen plaatjes of stickers staan worden afgeplakt met goedkope stickers.

Deze lijken echt, maar ze zijn gemakkelijk én in één stuk te verwijderen. De stickers die door de fabriek worden gebruikt zijn bijna niet te verwijderen en als je het toch probeert verpulveren ze. Ze zijn dus zeker niet in één stuk te verwijderen.

3. Tenslotte is er rechts-onder de voorruit een vermelding van het chassisnummer, waar je in principe niet bij kunt komen. Echter, de agent kon met een dun liniaaltje de door de criminelen opengewerkte ruimte in. Hier schoof hij moeiteloos het kaartje met het gekloonde chassisnummer van zijn plaats.

auto kloon

Deze vorm van omkatten is vooral bedoeld om goedwillende mensen op het verkeerde been te zetten om vervolgens te verdwijnen. De kans dat je bij een dealer of handelaar tegen gekloonde auto's aanloopt is dan ook klein. Echter, het zijn de via internet aangeboden auto's met prijzen die eigenlijk 'te mooi om waar te zijn'. Bij dit type auto's is het een kleine moeite om vóór de aankoop even de chassisnummers te controleren op de drie beschreven punten.