Goedkope auto op LPG
Auteur Bericht
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 16-feb-2009 8:59:39
Onderwerp : Goedkope auto op LPG

Als arme student moet ik sinds kort voor mn stage 150 kilometer per dag rijden. Ik leen nu nog een auto die op benzine 1 op 15 rijd (winter). Omdat ik zelf eigenlijk liever met mn eigen auto rij ben ik druk aan het kijken voor een goedkope auto. Helaas heb ik zelf niet veel verstand en niemand in me directe omgeving met veel verstand van auto's. Ik zat nu een beetje rond te kijken voor LPG omdat in gebruik heel voordelig lijkt. Als ik kijk voor occasions dan zie ik dat er wel LPG occasions zijn rond de 1500-2500 euro dan zie ik dat deze toch al snel z'n 175.000 km hebben gereden in 9-10 jaar (ik wil niet ouder). Zijn deze auto's nog een beetje redelijk of wordt het onderhoud van deze auto's te veel? Ik lees namelijk dat LPG meer onderhoud nodig heeft als benzine/diesel en 175.000+ km is wel redelijk hoog dacht ik zo...

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 16-feb-2009 10:36:54

Tja, dat is moeilijk. De staat van iedere auto hangt voor een groot deel af van de vorige eigenaar (eigenaren). Heeft deze zijn auto frequent laten onderhouden dan zijn auto's over het algemeen na 200.000km nog in een prima conditie.


Het 'probleem' met LPG is dat het bijna altijd een achteraf ingebouwd systeem is. LPG heeft een hetere verbranding dan benzine waarvoor het blok in eerste instantie voor ontworpen is. Dit maakt dat een auto op LPG goed werkende kleppen moet hebben om de hete uitlaatgassen zo vlot mogelijk kwijt te raken om niet oververhit te raken. Bij auto's zonder zelfstellende kleppen is het verstandig om iedere 10.000km de kleppen te laten stellen. De kosten vallen bij veel kilometers echter in het niet bij de veel hogere benzineprijs en hoge wegenbelasting voor diesel.


Wel heel belangrijk is de vervanging van de cilinderkop. Laat je goed informeren bij bijvoorbeeld een LPG inbouwstation wat de levensduur is van een cilinderkop van het betreffende model met LPG inbouw. Vraag bij de aankoop van een dergelijke auto met deze leeftijd en km-stand naar onderhoudsfacturen. Is de kop nog niet vervangen dan is er een goede kans dat jij deze kosten in de komende periode op je bordje krijgt.


Succes!

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 16-feb-2009 10:54:38

Even om op te sommen de dingen waar ik moet letten zijn:

- Onderhoud verleden
- Leeftijd LPG installatie
- Regelmatige gestelde kleppen
- Cilinderkop (hoe lang gaan deze mee en wat kost t?)

De andere dingen waar ik weet waar ik op moet letten zijn:

- Banden
- Distributie riem/ketting
- Geen rare geluiden enzo

Zie ik nog iets over het hoofd en welke onderdelen houden er vaak met op rond de 175.000 - 200.000 km?

Bedankt voor de reactie btw! Smile

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 16-feb-2009 11:26:35

Ja, dat ziet er wel compleet uit. Natuurlijk niet vergeten om het onderstel en de versnellingsbak mee te nemen in je beoordeling. Maar als je je voorbereid op de genoemde zaken moet alles in orde komen.


Succes!

mirjam
Joined : 01-mrt-2009
Berichten : 1
Other Topics
Geplaatst : 01-mrt-2009 1:21:48

Twijfel over benzine en Lpg-G3. Ik heb daarover wat vraagtekens die jullie misschien kunnen wegnemen.
1) Betekend Lpg-G3 dat je zowel benzine als Lpg kan rijden ? Vroeger ooit een oldtimer gehad die op Lpg als op benzine gezet kon worden maar is dat nou G3 ?
2) Heb op de site van de autobelasting twee verschillende berekeningen gezien w.b. de WW. Welke moet ik nu aanhouden? De G3 met Co2 of alleen de G3 mogelijkheid ? De eerste staat voor 160,00 p.j en de ander weer op 336,00 p.j (Zuid-Holland) Benzine zou daardoor juist goedkoper voor mij zijn nl. 248,00 p.j. terwijl ik meende dat Lpg juist goedkoper dus aantrekkelijker zou zijn.
3) Klopt het dat het vermogen door Lpg afneemt ? Met de oldtimer maakte dat niet uit maar nu zou ik dat wel graag willen weten. Rijd pittig!

Hopelijk is er een antwoord op mijn vragen
Vriendelijke groet

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 01-mrt-2009 12:34:07

Hallo Mirjam,


Natuurlijk is er een antwoord op je vraag. Ik zal je vragen puntsgewijs afwerken.


Quote:
1) Betekend Lpg-G3 dat je zowel benzine als Lpg kan rijden ? Vroeger ooit een oldtimer gehad die op Lpg als op benzine gezet kon worden maar is dat nou G3 ?


Ja, dat klopt. Auto's met een LPG installatie zijn over het algemeen benzineauto's die achteraf omgebouwd zijn. Deze LPG auto's hebben gewoon nog de benzinetank en kunnen dus ook op benzine gereden worden. Zoals je zelf al zegt, met een knopje kun je schakelen tussen benzine en LPG.


Quote:
2) Heb op de site van de autobelasting twee verschillende berekeningen gezien w.b. de WW. Welke moet ik nu aanhouden? De G3 met Co2 of alleen de G3 mogelijkheid ?


Hebben we het over de calculator van de belastingdienst? Deze heeft zowel LPG G3 als LPG. G3 is een certificering die een korting op de wegenbelasting geeft. De kans dat je tegenwoordig nog een niet G3 model tegenkomt is er klein. Dus ga uit van de kosten van een G3 installatie.
Hiernaast heb je het over Co2. Dit zijn de auto's met een lage uitstoot. Deze is van toepassing voor zeer schone benzine- en dieselauto's. Ik zie dat LPG hier ook gekozen kan worden, maar hoe het zit met de Co2 uitstoot weet ik niet. Goede vraag, ik zal het uitzoeken.


Quote:
3) Klopt het dat het vermogen door Lpg afneemt ?


Het klopt dat het vermogen iets afneemt. Het verbruik is ook iets minder zuinig dan alleen benzine. De wegenbelasting voor G3 is ook iets hoger dan voor benzine. Het voordeel is de lage literprijs voor LPG. Neem vooral het hoofdstuk Brandstof, omslagpunt voor meer informatie!


Ik hoop dat je vragen hiermee beantwoord zijn.

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 24-mrt-2009 9:31:15

Voor de gene die t leuk vinden om te lezen...


Mn keuze is gevallen op een BMW E36 316i met een lpg-g3 installatie.. na t rond kijken zag ik dat deze toch wel erg goedkoop waren in vergelijking met de kleinere auto's die toch meer gewild zijn omdat ze "groen" zijn.


Van binnen zag die erg extreem netjes uit... bijna te netjes.. Dat is eigenlijk de grootste reden waarom ik em gekozen hebt, daarnaast kwam die met gloed nieuwe Michelin banden Smile


Ook is het een erg leuke eerste auto met achterwiel aandrijving waar je leuk mee kan spelen en je kan er erg snel mee door bochten vliegen (80 km/u door wegversmalling waar je 60 mag Wink )


Helaas wel een probleempje ermee... hij reed tijdens de testrit gewoon goed op gas en benzine maar nu ik opgehaald heb (na een apk keuring, geen idee of dat iets uitmaakt) wil die gewoon niet meer op gas rijden. Als ik t gas knopje indruk dan begint die eerste te knipperen en dan daalt het toerental.. als het lampje brand dan slaat die af.


Ik heb dus eigenlijk een auto op LPG gekocht die niet op lpg werkt, gaan deze kosten gewoon voor mij zijn of sta ik redelijk in me recht om het bij de verkoper te claimen? een 316i zonder gas installatie is toch ruim 500-750 euro goedkoper.


Wat het niet is:
Gaslek: Ik ruik nergens om me auto heen een gas lucht
Pomp: slaat gewoon aan
Lege tank: hij is vol ;p


Iemand een idee wat het kan zijn (en wat dat gaat kosten)? en of deze kosten voor mij of voor de verkoper zijn?


ps: gekocht bij een autobedrijf

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 24-mrt-2009 9:48:56

Inderdaad merkwaardig.


Je hebt jammer genoeg weinig rechten op een LPG installatie. Deze wordt gezien als accessoire (zoals een radio) met een aparte garantietermijn. De garantie wordt namelijk gegeven door de leverancier niet door het autobedrijf.


Je bent er wel snel bij, dan moet je direct aan de bel trekken bij de dealer en in ieder geval deze er naar laten kijken. Het is wel zo fatsoenlijk voor de verkoper om de LPG installatie onder garantie even door te lichten.


Succes!

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 24-mrt-2009 10:43:53

Nadat ik zaterdag de auto opgehaald had reed ik eigenlijk gelijk weg en merkte ik naar een tijdje dat die afsloeg.. Ik dacht eerste aan mij lag en reed ik eigenlijk gewoon door tot ik er achter kwam dat het alleen gebeurde als ik op gas reed. Ik dacht eerste om als meeste simpele optie om eerste maar even gas te gaan tanken bij het eerste tankstation dat ik tegenkwam onderweg naar huis (gekocht in A'dam en woon zelf in Utrecht).


Het eerste benzine station was ongeveer halvewegen (A2 wegwerkzaamheden >.<). Daar heb ik het op de parkeerplaats nog een beetje getest of ik het op kon lossen of telefonische met iemand met autokennis kon oplossen (ben zelf een leek op auto gebied). Dit was niet gelukt dus belde ik gelijk de verkoper op. Deze zei naar mijn weten dat ik maandag maar even langs moest komen (het bedrijf is een autohandelaar zonder garage). Dat leek mij het meeste logische omdat hij het dan bij een garage naar zijn keuze wou laten repareren voor lagere kosten voor hem.


Toen ik maandag rond het middaguur daar aankwam kreeg ik te horen dat ik alleen maar hoefde te bellen en niet hoefde langs te komen (ik had vrije dag opgenomen). Hij bleef beweren dat hij had gezegd dat ik telefonisch contact met hem moest opnemen en niet langs hoefde te komen aangezien hij geen garage had (heel vreemd want wat wou hij maandag vertellen wat zaterdag niet kon, overigens had die niks te melden en zijn ze elke dag geopend). Ik heb hem ook even snel gevraagd hoe het met de kosten zat en toen zei hij dat het lag aan wat er stuk was, dus hij heeft geen nee gezegd, maar dat kan ook zijn omdat ik naast hem stond met een vriend van mij...
Daarna ben ik dus weer terug naar Utrecht gereden om hier in de buurt bij een gas specialist een afspraak te maken om mijn installatie na te kijken (afspraak voor morgen).


Dat is eigenlijk mijn verhaal en ik vraag me heel erg af hoe sterk in mijn recht sta om de schade bij de verkoper te claimen. Ik heb zelf op mbo niveau rechten "gestudeerd", dus ik weet wel dat ik meer rechten als dat ik bij een particulier had gekocht en weet een beetje hoe het in elkaar steekt.


Als ik het zelf bekijk lijkt het me logische dat een auto die met LPG verkocht wordt ook op LPG werkt, want eigenlijk is het nu gewoon een benzine auto met nutteloze kilo's bagage. Ook lijkt me dat een auto met een kapotte airco niet verkocht mag worden als auto met airco..
Qua radio voorbeeld, hoe zit het eigenlijk als je een testrit doet en de radio werkt perfect en als je de auto afhaalt naar een APK dat de radio gewoon niet meer werkt? (niet mijn geval, gewoon een voorbeeld van een niet werkende accessoires)


ps: tijdens de testrit werkte gas dus wel gewoon, wat vorige week zaterdag was (voor de apk)
ps2: misschien zegt t iets over de verkoper (of t is een foutje geweest) maar op internet stond de auto geadverteerd als een jaar nieuwer en 5000 km minder (net onder de 200.000).

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 24-mrt-2009 10:56:10

Als ik de Bovaggarantie als uitgangspunt neem dan vallen fabrieksopties onder de garantie en accessoires niet. Dus, is de radio af fabriek in gebouwd dan is deze wel verzekerd. Een LPG installatie die in de meeste gevallen achteraf ingebouwd wordt is in feite een accessoire en valt dus niet onder de garantie.


Echter, als consument wordt je redelijk goed beschermd. Dus als binnen een week je LPG installatie kapot is dan is het niet meer dan redelijk dat je bij een handelaar toch garantie of coulance krijgt. Je hebt inderdaad meer rechten als je van een handelaar koopt. Ass je van een particulier koopt moet jij zelf bewijzen dat de installatie ten tijde van verkoop slecht was, koop je van een handelaar dan ligt de bewijslast bij hem.


Marnix

edit: ja, dat is marketing Sad

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 24-mrt-2009 11:01:45

Oke hartstikke bedankt voor je antwoord je stelt mijn portemonnee toch wel redelijk gerust (ik had wel gerekend op extra kosten, maar toch liever niet ;p), ik kijk wel wat er woensdag uit komt en dan bel ik de verkoper weer en laat ik horen wat er allemaal voor nieuws is Smile


Ik heb trouwens geen enkele vorm van garantie afgesproken, dat was niet mogelijk aangezien die zelf geen garage had... Ook vind ik het nog steeds erg merkwaardig dat bij de testrit het gewoon werkte.. en nu niet meer... maar ja ik hoor woensdag wel wat het is Smile


Nogmaals bedankt voor je hulp!


edit: witte regels zijn veel mooier Smile

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 24-mrt-2009 11:08:34

dubbel enter Wink

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 25-mrt-2009 18:55:41

Nou, ben bij de gas-expert geweest en die heeft een aantal onderdelen vervangen voor 124 euro totaal (één onderdeel van 35 euro dat vervangen was niet origineel van het merk gas-installatie die ik erin heb liggen) en nu rijd me auto weer perfect op gas, helaas kwam die wel met de melding dat me lpg pomp erg veel vermogen verbruikte en aan vervanging nodig is.


Daarna heb ik contact opgenomen met de verkopen, het verhaal uit gelegd en wat de reparatie gekost heeft en de aankomende kosten. Helaas was het enige antwoord wat die kon geven dat ik de auto erg goedkoop (2350 euro) had gekocht en dan ik geen garantie had en dus niks van hem kan verwachten. Welke acties kan ik nog verrichten om toch nog de kosten bij hem neer te kunnen leggen?


Ik vind het nog steeds erg vreemd dat het tijdens de testrit wel werkte en nadat ik hem afgehaald niet meer... ook is het vreemd dat hij maandag zei dat het aan de klachten lag en nu gewoon ze poot stijf houd en blijft herhalen dat er geen garantie op zit. Op het verkoop contract staat wel nadrukkelijk vermeld dat de verkoop zonder garantie is.


Zelf zit ik nu te wachten tot me ANWB lidmaatschap rond is zodat ik gebruik kan maken van juridische hulp. Tot die tijd enige advies om hiermee om te gaan? Ik heb hem eigenlijk alleen over de telefoon gesproken dus ik kan qua mondelinge afspraken weinig bewijzen.


Bedankt voor je hulp en moeite om mn hele verhaal te lezen en te beantwoorden trouwens Smile
ps: wat kost zn lpg pomp?

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 25-mrt-2009 19:56:17

Wat een LPG-pomp kost weet ik niet, maar daar kan de specialist je wel aan helpen.


Het is allemaal heel vervelend, maar als je voor een paar honderd euro de zaak weer in orde hebt dan is dat helemaal niet gek. Wat betreft de rechtshulp, deze zullen waarschijnlijk ook weinig voor je kunnen doen. De zaak speelt al voor afsluiting van het lidmaatschap en de belangen zijn niet groot genoeg om er een advocaat op te zetten.


De man houdt zijn poot stijf, je vertelde dat hij een heel stuk inbond toen je tegenover hem stond. Informeer eerst wat de pomp kost en ga dan gewoon nog eens naar hem toe. Leg de zaak aan hem voor en probeer een compromis te sluiten. Laat hem bijvoorbeeld deze reparatie betalen en doe zelf de pomp. Geef hem de factuur van deze reparatie, hij kan namelijk belastingtechnisch de BTW en inkomstenbelasting aftrekken... kost effectief de helft.


Tenslotte is het altijd vreemd dat een onderdeel kapot gaat als je net de auto gekocht hebt. Realiseer je wel dat een auto die even stilgestaan heeft bij gebruik een vergrote kans heeft op reparaties, zoals een kapotte airco.


Succes!

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 26-mrt-2009 8:43:33

Nee een rechtzaak is niet echt waar ik op richt, al hoewel ik recht heb op een gratis advocaat, zal het mij niet veel kosten maar als ik duidelijk kan aantonen dat ik redelijk in me recht staat dan denk ik dat ik hem als bedrijf redelijk simpel tot in ieder geval iets van een vergoeding te krijgen, aangezien een rechtzaak voor hem wel veel meer zou kosten. Het is eigenlijk meer het dreigen.
Ook heb ik in het verleden veel verhalen gehoord dat een bedrijf toch wel sneller "vriendelijk" wordt als je aantoont dat wat hun doen niet klopt of niet helemaal is zoals het hoort.


Ik heb nog een beetje rond gevraagd en ben er achter gekomen dat zn lpg-pomp bij dezelfde gas-expert iets van 500 euro is en als ik heb zelf zou kunnen iets van 150-300 euro (of iets meer als ik iemand vindt die t kan).


Nog steeds vind ik het heel vreemd dat de gas-installatie wel werkte tijdens de proefrit, maar niet na het afhalen en dat er een onderdeel in zat die van hetzelfde merk was als mijn gas-installatie, van wat ik me heb laten vertellen, iets wat niet hoort..


Wel rijdt me bmwtje nu ideaal op gas en als ik me brandstof verbruik meter moet geloven rij ik 1 op 20-30 op constante snelheid tussen de 70 en 100 (sterke twijfel hierover). Zeker een aanrader voor ander die een goedkope (eerste) auto zoekt, ook al is die wat zwaarder als gemiddelde auto's. Het nadeel alleen is dat die maandelijks wat duurder is in wegenbelasting en verzekering dan andere auto's (maar ik ben ook maar 19)


Edit: Me moeder vond het heel nodig om zelf ook even te bellen en die heeft em tenminste weten te overtuigen dat de factuur van de eerste reparatie maar door gestuurd moet worden. Op die factuur staat ook dat de lpg pomp vervangen (had eigenlijk al gebeurt moeten zijn maar ik kan het zelf gewoon nu niet missen...)

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 26-mrt-2009 11:16:57

Ja, daar zijn moeders heel goed in.


Ik ben blij dat de eerste kosten nu verrekend zijn. De volgende keer kun je ook met de auto langs een LPG specialist rijden tijdens de proefrit vragen of deze even een korte inspectie wil doen. Zal best een paar tientjes kosten, maar maakt gelijk duidelijk wat de problemen zijn en of de auto de moeite waard van het kopen is. Als er kosten aanzitten kun je deze gelijk voorleggen aan de verkoper.

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 26-mrt-2009 11:40:52

Ja dat was uiteindelijk wel slimmer om te doen, maar ik heb weinig ervaring met auto's kopen en het was ook totaal niet in de buurt waar ik woon, ten slotte zijn auto's op gas redelijk zeldzaam in de buurt...

Bjorn
Joined : 16-feb-2009
Berichten : 10
Other Topics
Geplaatst : 15-mei-2009 14:02:22

Aller laatste update:
Helaas paar weken geleden is mijn radiator gaan lekken en heb ik uiteindelijk met een kokende motor in de McDrive gestaan... Gelukkig heb ik deze voor inkoopprijs kunnen vervangen en was het niet al te duur. De reparatiekosten die ik nu aan mn auto gemaakt heb is nog ongeveer 270 euro, het geld van de eerste reparatie heb ik helaas nooit gezien al hoewel dit wel beloofd was door de autohandelaar. Het probleem ligt hierbij dat het met de grote baas nog besproken moet worden maar deze meneer is altijd "afwezig". Aangezien ik hier geen vooruitgang in zie heb ik het opgegeven en neem ik geen contact meer op.

Met deze wil ik dan ook waarschuwen voor mensen die van plan waren om een auto te kopen bij "Autohandel C. Bakker" in Oostzaan en in een ander op een andere locatie. Let aub goed op in wat voor staat de auto is en laat de auto keuren door een onafhankelijke derde... Ondanks dat ik nog steeds erg tevreden bent met me aankoop kan je bij deze handelaar geen enkele service verwachten na de aankoop... LET GOED OP!