Onderhoud

Een veel voorkomende vraag is: “Is dit een goede auto, ondanks de hoge kilometerstand?”

Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk. Controleer in het onderhoudsboekje de uitgevoerde beurten. Zijn deze allemaal netjes op tijd en volgens schema uitgevoerd? Dan is de auto waarschijnlijk de moeite waard.


Een bouwjaar van 10 jaar en ouder, hoge kilometerstand of een combinatie van beide schrikt in eerste instantie af. Echter, de keuze om voor een jonge occasion met weinig kilometers te gaan is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer het budget dit niet toelaat is er vaak niet te ontkomen aan het kopen in deze klasse auto's. Dit wil zéker niet zeggen dat deze auto's van een slechte kwaliteit zijn. De kans is echter wel groter dat er vlak na de aankoop kosten gemaakt moeten worden die waarschijnlijk niet tijdens de aankoop ingecalculeerd zijn.

Een hoge kilometerstand zegt namelijk niet alleen iets over de motor. De gehele auto is gedurende de gemaakte kilometers gebruikt. Dus versnellingsbak, onderstel, airconditioning, enzovoorts, hebben ook allemaal de nodige gebruiksuren gehad. Goed onderhoud en tijdige vervanging van onderdelen is van essentieel belang om een auto in goede conditie te houden.

Onderhoudshistorie

Het onderhoudsboekje geeft een goede indicatie van de discipline die de vorige eigenaar of eigenaren hebben gehad. Neem daarom nog voordat u een proefrit wilt gaan maken eerst het onderhoudsboekje door.

Nu is het natuurlijk ook mogelijk dat het onderhoudsboekje niet aanwezig is in de auto. Dan is het lastig om het verleden van de auto te kunnen beoordelen. Wellicht kunt u nog achter de naam en adres van de vorige eigenaar komen of het bedrijf waar de auto onderhouden is. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een oud APK rapport of via het chassisnummer bij de importeur. Ziet u nu geen enkele mogelijkheid om de onderhoudshistorie boven water te krijgen dan is een aankoopkeuring een goed alternatief. Zeker bij de oudere occasion en/of degene met een hoge kilometerstand is het belangrijk om te weten dat de auto technisch in goede conditie is. U weet dan vooraf welke uitgaven er in de nabije toekomst aankomen en dus bij de aankoopprijs opgeteld moeten worden.

Oplichting

Helaas is het onderhoudsboekje niet gevrijwaard van kwaadwillenden. Zo is het mogelijk om een boekje inclusief dealer-stempels te vervalsen. U krijgt aanvankelijk door deze valse documenten de geruststelling dat een auto dealeronderhouden is en frequent zijn beurtjes heeft gehad. Door deze geruststelling zal u ook niet verder op onderzoek gaan naar mogelijke fraude met de kilometerteller. Het is daarom altijd goed om op basis van een dealerstempel contact op te nemen, zodat u bevestiging krijgt van hetgeen dat in het onderhoudsboekje is beschreven. Aarzel niet, want merkdealers zijn aangesloten bij landelijke netwerken waar zij alle achtergrond informatie met een druk op de knop tevoorschijn kunnen halen.