BPM

BPM is de afkorting voor Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen.


Deze vorm van luxe belasting op de aanschaf van personenauto's is afhankelijk van het soort brandstof, aanwezigheid van een roetfilter bij diesels en de mate van milieubelasting.


Er wordt op personenauto's momenteel (2010) 27,4% BPM in rekening gebracht, waarna het BPM bedrag kan vermeerderen of verminderen aan de hand van de bovenstaande punten. Hiernaast wordt er sinds 1 januari 2010 een CO2 belasting geheven. Deze laat u per gram/km CO2 uitstoot een bepaalt bedrag betalen. Vervuilende auto's gaan dus meer aanschafbelasting betalen.

Bestelauto's en kampeerauto's betalen momenteel (2010) 37,7% BPM, indien deze gekocht worden door BPM plichtigen. De CO2 belasting is hier echter nog niet van toepassing.


BPM wordt niet geheven op voertuigen die niet ingezet kunnen worden voor personenvervoer, zoals vrachtwagens en bestelauto's. Maar ook niet op auto's met een speciale ontheffing, zoals taxi's en hulpverleningsvoertuigen.


NB. De BPM zal vanaf februari 2008 ieder jaar iets dalen, om op den duur vervangen te worden door Rekening Rijden.Ga naar het overzicht van alle begrippen.