Grijs kenteken Een auto op grijs kenteken is belastingtechnisch alleen gunstig voor bedrijven en invaliden. Voorheen mochten ook particulieren van deze regeling gebruik maken, maar vanaf 1 juli 2005 is dit afgelopen. Een auto met een grijs kenteken is het zogenaamde bestelbusje. Maar ook terreinwagens en andere grote auto's kunnen geschikt gemaakt worden om op grijs kenteken te rijden. Heeft u dus een onderneming of bent u invalide en heeft u geen bezwaar op twee zitplaatsen of een bestelbus met dubbele cabine, dan is het relatief goedkoop rijden met een grijs kenteken.

 

De overheid heeft echter het grijs kenteken rijden begin 2005 onder de loep genomen en de regels aangescherpt. Particulieren mogen nog wel op grijs kenteken rijden, maar verliezen de belastingvoordelen betreffende BPM en het lage wegenbelastingtarief. Invaliden kunnen min of meer door blijven rijden. Ondernemers moeten kunnen aantonen dat de auto ook daadwerkelijk zakelijk wordt gereden.

De voordelen

1. De meeste bestelbusjes rijden op diesel. Aangezien diesel aanzienlijk goedkoper is per liter dan benzine bent u goedkoper uit bij de pomp.
2. De wegenbelasting voor diesel ligt normaal 2 maal zo hoog als die van benzine. Grijs kenteken auto's hebben echter een apart tarief. Deze ligt aanzienlijk lager dan dat u betaalt voor een auto met een geel kenteken. Bijvoorbeeld, een gemiddelde kleine bestelauto op diesel kost aan wegenbelasting maar zo'n 260 euro per jáár.
3. Een auto op grijs kenteken is niet bedoelt als luxe auto, dus er wordt geen BPM (luxe belasting voor motorrijtuigen) over deze auto's geheven. Dit betekent dat de prijzen zo'n 30% lager liggen dan wanneer u een gelijkwaardige luxe auto koopt.

Hoewel een bestelauto niet de luxe en afwerking van een normale personenauto heeft worden deze toch steeds moderner en fraaier vormgegeven. De motoren worden moderner, luxe zoals airco is mogelijk en u heeft een zee aan bagageruimte. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een extra rechter zijruitje te laten plaatsen, zodat u beter zicht heeft op wat er aan de zijkant van de auto gebeurt.