Begrippen
Alle A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Ander

De MPV (Multi Purpose Vehicle) is vrij vertaald een auto die voor meerdere doeleinden in te zetten is. Deze carrosserievariant wordt gekenmerkt door de hoge carrosserie waarbij er de mogelijkheid is om tenminste 7 personen te vervoeren verdeelt over 3 zitrijen.

»

De netto catalogusprijs van een auto is de prijs voor belastingen.

»

Onderstuur is het effect dat optreed wanneer een bocht te scherp en met een te hoge snelheid wordt genomen.

»

Overstuur is het effect dat optreed wanneer een bocht te scherp en met een te hoge snelheid wordt genomen.

»

De Pick up is een auto met als belangrijkste kenmerk: de open laadbak. De naam pick up komt uit het Engels, wat oppakken betekent.

»
De raamstijlen van een auto zijn de verbindingen tussen het dak en de rest van de auto, waartussen de ruiten zich bevinden. De raamstijlen hebben per paar een eigen codering, om in de literatuur de verschillende stijlen gemakkelijk te kunnen benoemen. »

De roadster is een cabriolet met als belangrijkste verschil het aantal zitplaatsen. De roadster heeft namelijk 2 zitplaatsen, terwijl een cabriolet er 4 heeft.

»
De afkorting SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigen. »

De sedan is een 4 deurs auto met de zogenaamde kofferbak. Een kofferbak kenmerkt zich door de relatief kleine laadopening waarbij de achterruit tijdens het openen niet van zijn plek komt.

»
De shooting brake is een stationwagen op basis van een tweedeurs sedan, coupé of cabriolet. »

De Single Cab* pick up met een een enkele cabine.

»

De stationwagen is een 5 deurs auto. De achterklep wordt hier als deur aangemerkt, omdat de achterruit onderdeel is van de klep. Kenmerkend voor de stationwagen is de verlengde bagageruimte met een forse ruit achter de C-stijl die doorloopt tot de D-stijl.

»

De SUV (Sports Utility Vehicle) is vrij vertaald een auto die als gebruiksvoorwerp dient bij een actief leven. Deze carrosserievariant wordt gekenmerkt door de verhoogde bodemvrijheid en de mogelijkheid van 4-wielaandrijving.

»

De T-Top is een coupé waarbij het dak in twee delen tussenuit de voor- en achterruit kan worden gehaald. Dit model is sterk verwant aan de targa met als enige verschil: de verbinding tussen de voor- en achterruit.

»

De targa is een coupé waarbij het dak in één of twee delen tussenuit de voor- en achterruit kan worden gehaald.

»

De terreinwagen is een auto die speciaal ontworpen is voor het rijden in ruig terrein. Deze carrosserievariant wordt kenmerkt door de verhoogde bodemvrijheid en de aanwezigheid van 4-wielaandrijving.

»

Deze term wordt gebruikt om aan te geven hoe stijf de carrosserie van een auto is. Wanneer een auto tordeert dan wringt de carrosserie. Er zit dus beweging in de carrosserie.

»

Dit systeem zorgt ervoor dat de aangedreven wielen van een auto optimaal grip houden.

»

Een turbo is een turbine compressor die ervoor zorgt dat er meer lucht de cilinder ingaat. Er zijn twee soorten turbo compressors, namelijk de uitlaatgas-turbo en de mechanische compressor (supercharger).

»

Deze afkorting staat voor Voertuig Identificatie Nummer en is het unieke identificatienummer van een auto.

»
Alle A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Ander