Brandstof, omslagpunt

De keuze van brandstof is van invloed op de kosten die u maakt na de aanschaf van de auto. U kunt namelijk kiezen voor Benzine, Diesel en LPG. Iedere soort brandstof heeft een bijpassende motor/installatie en prijskaartje. Wat voor u de meest gunstige brandstof is wordt bepaald door het omslagpunt. Dit punt is afhankelijk van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, de wegenbelasting en de onderhoudskosten.

Omslagpunt

De ultieme vraag is: Welke soort brandstof is het meest economisch in mijn situatie? Het antwoord op deze vraag is helaas niet zo eenvoudig. Puur op prijs per liter is LPG verreweg het goedkoopst. Echter, het aantal kilometers dat per liter LPG kan worden gereden is minder dan op de duurdere diesel en benzine. Het omslagpunt is dus afhankelijk van de kilometerprijs.

Tenslotte moet de wegenbelasting in de berekening van het omslagpunt worden meegenomen. De wegenbelasting wordt door de overheid gebruikt om vooral diesel te benadelen.

 

Om een lang verhaal kort te maken: Rijdt u jaarlijks minimaal 6000 km, dan is LPG de meest goedkope brandstof per kilometer. Rijdt u meer dan blijft het de beste keuze, rijdt u minder dan zullen de kosten in vergelijk met benzine iets hoger zijn. Let wel op, regelmatig onderhoud is bij LPG essentieel!

 

Een moeilijker te berekenen omslagpunt is die van diesel en benzine. Zeker met de onstabiele brandstofprijzen verplaatst het omslagpunt zich tussen de 12.000 en 16.000km. Hiernaast is het verbruik van een diesel over het algemeen veel gunstiger dan die van een benzineauto.

 

 

De variabelen zijn zo specifiek dat u de berekening voor het beste resultaat op basis van de door u te vergelijken auto's kunt doen. Hieronder wordt de berekening in 3 stappen uitgelegd met links naar webpagina's van de Shell en Belastingdienst voor de ontbrekende kosten voor brandstof en wegenbelasting.

 

1. Jaarlijkse brandstofkosten (voor de actuele brandstofprijs kunt u kijken op shell.com )

 

(Aantal kilometers op jaarbasis) x (brandstofprijs) : (aantal kilometers per liter) = uitkomst

 

2. Bij deze uitkomst telt u de jaarlijkse wegenbelasting op

 

Bereken deze via de website van de Belastingdienst

 

3. Bereken deze som voor zowel de benzine als diesel auto waar uw voorkeur naar uitgaat

 

Nu heeft u een globaal overzicht van de jaarlijkse kosten (exclusief de onderhoudskosten, verzekering, etc.) Voor een globaal overzicht is het onderstaande voorbeeld uitgewerkt. Er is uitgegaan van €1,40 voor een liter benzine, €1,20 voor een liter diesel en €0,65 voor een liter LPG.

 

Voorbeeld:
In dit puur theoretische voorbeeld is een auto genomen die het midden houdt tussen een middenklasse auto, formaat VW Golf/ Peugeot 307 en het compacte segment, formaat VW Polo/ Peugeot 206.

Het verbruik van dit theoretische model verschilt per brandstof:

  • Benzine: 1 liter op 14km

  • LPG: 1 liter op 12km

  • Diesel: 1 liter op 20km

 

Deze auto valt voor de wegenbelasting in de klasse 1251kg t/m 1350kg en is geregistreerd in de provincie Utrecht. Dit betekent dat u jaarlijks voor een benzineauto €580,-, voor dieselauto €1.156,- en voor een auto op LPG G3 €832,- betaalt. In de onderstaande grafiek is de kilometerprijs opgebouwd uit de jaarlijkse wegenbelasting en de kosten aan brandstof die wordt verbruikt om het aantal kilometers te maken. Waar de lijnen elkaar kruisen vindt u het omslagpunt.

omslagpunt

 

Nu is er in dit voorbeeld geen rekening gehouden met de auto's die als CO2 zuinig worden gekenmerkt. Deze zijn gevrijwaard van wegenbelasting én zijn extra spaarzaam met brandstof. Het omslagpunt van deze type auto's wijkt daarom af van degene in dit voorbeeld. Bent u in de markt voor een extra schone en zuinige auto, lees dan het weblog: Omslagpunt, CO2 zuinig