Wat voor auto kopen voor ongeveer 1250-1500 euro?
Auteur Bericht
Joined : 28-feb-2007
Berichten : 5
Other Topics
Geplaatst : 28-feb-2007 3:00:10
Onderwerp : Wat voor auto kopen voor ongeveer 1250-1500 euro?

Helaas is mijn budget wat beperkt omdat ik op het moment van een uitkering leef. Daarbij kwamen aan mijn oude auto zoveel mankementen dat repareren niet meer rendabel was. Toch is een auto bijna noodzakelijk met het belabberde openbaar vervoer van tegenwoordig (bijna geen enkel industrieterrein in de omgeving is per OV bereikbaar).

Daarom zoek ik dus naar een auto. Nu is me opgevallen dat bijvoorbeeld een Saab 900 vaak relatief goedkoop te koop staat, ik wijt het aan het niet populair zijn van dit merk. Voor mijn budget krijg je dan vaak al een auto van bouwjaar '94 of soms zelfs nog jonger. De auto's hebben dan vaak behoorlijke kilometerstanden van 250.000 ongeveer. Maar moet een Saab dat niet makkelijk aan kunnen? Enige wat me nog wat tegenstaat is het forse gewicht en daardoor de flinke wegenbelasting.
Ga ik zoeken naar wat anders voor dezelfde prijs dan kom je vaak uit op oudere auto's die toch ook rond de 150.000 hebben gereden. Dat lijkt me voor bijvoorbeeld een Citroën ZX een groter nadeel dan die 250.000 voor een Saab 900, die mijn inziens gemaakt zijn om veel kilometers te maken. Of vergis ik me hierin?

Andere auto's waar ik naar kijk zijn Skoda Felicia, of Lada Samara. Waar ik liever vanaf blijf zijn de populaire wagens als Peugeot 205, Renault clio en duitse wagens. Maar ook Italianen en merken als Daewoo, Kia koop ik liever niet. Ook staan de Ford Escorts opvallend veel en goedkoop te koop. Iets wat me ook doet afvragen of daar iets aan mankeert?

Kan iemand me vertellen of ik een beetje goed redeneer? Of zit ik er helemaal naast met mijn ideeën?

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 28-feb-2007 10:04:59

Ehm, waarom moet je naar het industrieterrein als je een uitkering hebt? Razz


Een Saab is inderdaad een stevige auto, maar dat is niet voor niets. Want de onderdelen kosten ook meer dan dat je een compacte Japanner koopt bijvoorbeeld. Dus wanneer je een Saab koopt en je wilt niet voor hoge kosten komen te staan, zorg er dan voor dat je een hele goede koopt... en dat is moeilijk met een klein budget. Zeker als je voor veel kilometers gaat is de kans groot dat je aan onderhoud meer kwijt bent dan aan de aanschaf.


Ik zou verder niet afwijzend tegenover een Peugeot 205 (uit de laatste series) of een Renault Clio staan. Ik heb zelf bij de Renault gewerkt en daar hadden we een Clio met 300.000km staan voor onderdelen vervoer. Het autootje begon wel te roesten, maar het motortje deed het nog best!


Ik zou persoonlijk voor een kleine lichte auto kiezen (denk ook aan Toyota Starlet) dan voor een zware auto. Dat scheelt in ieder geval in wegenbelasting en verzekering.
[Modified by: Marnix on februari 28, 2007 10:06 AM]

Gerrit
Joined : 28-feb-2007
Berichten : 5
Other Topics
Geplaatst : 28-feb-2007 14:09:46

Compacte japanners ging ook mijn eerste voorkeur naar uit (zelf heb ik tot nu toe Nissan en Mazda gereden) maar inmiddels heeft iedereen denk ik ingezien dat dat erg betrouwbare auto's zijn, waardoor ze relatief duur zijn en dan heb je voor 1250 en 1500 een erg oude auto in vergelijking tot andere merken.

Verder sta ik niet negatief tegenover 205jes of Clio's, integendeel, een familielid rijd al sinds '85 in een 205 waar hij opvallend weinig onkosten aan heeft gehad. Het risico dat je een exemplaar treft waar niet zo voorzichtig mee is omgesprongen is waar ik me meest zorgen om maak. Vandaar keuzes als Saab, Skoda en Lada. Merken waarvan ik 't idee heb dat die kans veel minder groot is. Alhoewel ik dankzij deze site trouwens al beter weet waar ik allemaal op moet letten bij een gebruikte auto, waarvoor mijn dank en complimenten!

Verder wist ik niet dat het gewicht van de auto ook erg uitmaakt hoeveel verzekeringspremie je betaald, al kan ik me er iets bij voorstellen, een auto van 1300 kilo zal meer impact geven dan een van de helft van dat gewicht. Ik was overigens van plan om gezien de prijsklasse van de auto alleen een WAverzekering te nemen.

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 28-feb-2007 14:32:04

O nee... ik had het niet over het gewicht, ik doelde op de nieuwwaarde. Op basis van de nieuwwaarde wordt de verzekering berekend. Het zal natuurlijk wel uit maken wanneer je alleen voor WA kiest, maar over het algemeen zijn duurdere auto's ook duurder in de verzekering.


Ik zou ook eens kijken in het particuliere circuit, via speurders of marktplaats. Je krijgt zowiezo geen garantie, dus ik zou me niet tot dealers/handelaren beperken.

Gerrit
Joined : 28-feb-2007
Berichten : 5
Other Topics
Geplaatst : 01-mrt-2007 18:18:13

Is daar wettelijk eigenlijk niets voor geregeld? Ik snap dat garantie niet kan bij oude auto's maar stel iemand adverteert dat de auto motorisch 100% is en na aankoop blijkt de auto toch mankementen te vertonen waar de verkoper vanaf geweten moet hebben?

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 01-mrt-2007 20:28:20

Bij een dealer heb je best veel rechten. De wet gaat er vanuit dat een dealer weet wat hij doet en wanneer deze een auto verkoopt aan een consument dan moet deze auto voldoen aan de verwachting die de dealer heeft geschept. Zegt deze dat je een jaar zonder problemen kunt rijden, dan moet de auto niet na een maand al van ellende uitelkaar vallen.


Koop je van een particulier dan moet je in tegenstelling tot de dealer zelf bewijzen dat de verkopende partij geweten moet hebben dat de auto slecht is geweest. Dus, dubbel zo goed opletten bij de particulier, want dit zijn net kleine autohandelaren in de dop Cool


Maar omdat het om een relatief laag bedrag gaat ben je uiteindelijk altijd de klos, want dit is niet een bedrag waarvoor je naar de rechter gaat. Controleer de auto dan ook heel goed op motorisch gebied, versnellingsbak en wielophanging.
Ook belangrijk is dat de slijtende onderdelen nog in een redelijke staat zijn: banden remschijven/blokken... anders begin je al te investeren voordat je enig idee hebt van de algehele kwaliteit van de auto.


Succes met de aankoop!
[Modified by: Marnix on maart 01, 2007 08:29 PM]

Gerrit
Joined : 28-feb-2007
Berichten : 5
Other Topics
Geplaatst : 16-apr-2007 0:22:20

Uiteindelijk is de keus dan gevallen op een Lada Samara van 1995 en een prijs van €750,-. Daarbij kreeg ik meer service dan ik voor dat bedrag verwachtte. donderdag a.s. kan ik de auto ophalen.