Lpg G3 of benzine Citroen grand picasso?
Auteur Bericht
Joined : 29-mrt-2012
Berichten : 1
Other Topics
Geplaatst : 29-mrt-2012 12:26:40
Onderwerp : Lpg G3 of benzine Citroen grand picasso?

We zijn aan het kijken voor een tweedehands citroen grand picasso en nu hebben we er 1 gezien met een LPG G3 onderbouw met een km stand van 63000km. De vraag is nu of het gunstiger is om op gas te rijden en wat de nadelen kunnen zijn. We rijden ongeveer 12000km per jaar. De auto is van april 2008. Ik heb gehoord dat het onderhoudsgevoeliger is dan een benzineauto, maar in welke mate? En kun je hem bij een gewone garage onderhouden? Wil graag onafhankelijk advies hierin.
Mvg van Roma

webmaster
Joined : 07-aug-2006
Berichten : 523
Other Topics
Geplaatst : 29-mrt-2012 15:48:37

Hallo Roma,


De specificaties die je opgeeft zien er netjes uit. Omdat 63.000km voor een auto van 4 jaar op LPG bijzonder laag is, zou je in ieder geval even moeten onderzoeken of deze stand juist is. Denk dan aan de Nationale Autopas en een telefoontje naar de garage waar deze auto in onderhoud is geweest.


Aangaande de onderhoudsgevoeligheid. Hierin is het belangrijk om te weten of Citroen zijn auto's standaard uitrust met geharde kleppen, deze zijn bestand tegen de hetere verbranding van LPG. Een merkdealer kan dit weten, of anders de importeur. Dit is belangrijke info om de levensduur van een motor die op LPG loopt te bepalen.
Tijdens het onderhoud is het belangrijk dat de kleppen frequent gesteld worden, deze zorgen ervoor dat de hete uitlaatgassen de cilinders uitkunnen. Als de kleppen niet goed afgesteld zijn, dan kunnen deze verbranden. Vraag na wat de interval is voor het stellen van de kleppen. Is deze auto toevallig uitgerust met hydraulische klepstoters, dan zijn de kleppen in grote mate zelfstellend, waardoor de onderhoudsgevoeligheid afneemt.


Hiernaast is het LPG systeem (tank, verdamper, sensoren) een extra systeem dat een reguliere benzineauto niet heeft. Dit systeem behoeft ook onderhoud, maar dat zal met deze kilometerstand nog geen grote kosten met zicht meebrengen.


Ik lees trouwens op internet dat deze auto's af fabriek met een LPG-systeem zijn geleverd. Dus het is goed mogelijk dat deze auto compleet met LPG installatie is gefrabriceerd en dan kun je ervan uitgaan dat het goed zit.


Succes!