Marge en BTW Bent u op zoek naar een occasion dan komt u waarschijnlijk de woorden "Marge en BTW" tegen. Deze begrippen hebben alleen invloed op de zakelijke occasionkoper. Koopt u dus particulier een occasion dan maakt het niet uit of u een Marge of BTW auto neemt. Koopt u zakelijk een occasion en u wilt BTW kunnen terugvorderen, zorg er dan voor dat u een BTW auto koopt.

 

Particulier kopen

Koopt u particulier een nieuwe auto, dan is dit automatisch een Marge auto. Wanneer u particulier een occasion koopt (Marge of BTW) dan wordt deze ook automatisch een Marge auto. Koopt u particulier een gebruikte BTW auto en verkoopt u deze auto weer, dan is het dus een Marge auto geworden. Het label BTW auto staat en valt bij de eigenaar. Heeft u geen bedrijf of koopt u de auto niet op naam van uw bedrijf, om zodoende de BTW terug te kunnen vorderen? Dan rijdt u een Marge auto.

 

Zakelijk kopen

Koopt u zakelijk een nieuwe auto en vordert u de BTW terug? Dan heeft u automatisch een BTW auto.

Koopt u een occasion, let dan op dat het een BTW auto is. Koopt u namelijk een Marge auto dan is het niet mogelijk om de BTW terug te vorderen.

Koopt u onverhoopt toch een Marge auto, dan kunt u na de aankoop geen BTW terugvorderen bij de belastingdienst. Echter, op het moment dat u de auto weer verkoopt, dan hoeft u niet over het gehele bedrag de BTW te berekenen. Alleen over de winstmarge, vandaar ook de benaming Marge auto.

 

Zoekt u een leuke BTW auto? Kijk dan eens uit naar een ex-lease auto. Deze auto's zijn allemaal bedrijfsmatig gereden en dus BTW aftrekbaar.