Accessoires Wanneer u een auto uitzoekt wilt u natuurlijk dat deze met een aantal accessoires is uitgerust. Accessoires kunnen u op het gebied van comfort, veiligheid, of zelfs financieel vlak voordeel geven. Zo kan een airconditioning de auto op de juiste temperatuur houden en de prijs bij inruil opdrijven. Een auto met LPG-installatie geeft u financieel voordeel tijdens het rijden en hoeft de aanschafprijs niet op te drijven. Let er wel op dat een LPG-installatie bijna altijd achteraf bij een auto is ingebouwd en dus buiten de Bovaggarantie valt.

 

De accessoires die vanaf fabriek op de auto zitten noemen we fabrieksopties, later gemonteerde onderdelen noemen we bijleveringen. Fabrieksopties zijn accessoires die vanaf fabriek in een auto zijn gezet. Deze accessoires kunnen de prijs beïnvloeden en vallen in tegenstelling tot bijleveringen wel onder de Bovaggarantie.

Airconditioning

Een 'airco' is een belangrijke accessoire voor een dealer om een auto te verkopen en is dan ook geld waard. Afhankelijk van de klasse auto kan een airco de prijs van een occasion met +/- 1000 euro omhoog brengen. Wanneer u een auto met airco koopt zorg er dan ook voor dat deze er echt in zit. Bepaalde auto's zijn namelijk standaard uitgerust met een knopje voor het activeren van de airconditioning, terwijl deze niet allemaal een airco hebben. In de onderstaande foto ziet u 3 variaties op de aircobediening. De eerste is een klimaat controle met een digitaal display, deze is voorzien van een A/C knop. De tweede heeft de aircoknop verwerkt in de draaiknop van de blower, deze kunt aan en uit zetten door de knop in te duwen of uit te trekken. De derde knop is voorzien van het zogenaamde sneeuwvlokje, deze moet u indrukken om de airco te activeren. Het knopje om de airco te activeren is altijd voorzien van de tekst AC of een sneeuwvlokje en wanneer u deze activeert zal er een lampje gaan branden, hiernaast moet u binnen een minuut ijskoude lucht uit de roosters kunnen krijgen.

Als u weet waar u moet zoeken dan kunt u onder de motorkap kijken of er een aircopomp aanwezig is, u weet dan helemaal zeker of er een airco in de auto zit. Maar over het algemeen zal de gemiddelde occasionkoper niet weten waar te zoeken en kan in dit geval beter vragen of de belangrijkste accessoires, zoals de airco in het koopcontract vermeld kunnen worden. Zo bent u er zeker van dat u een auto met een airconditioning koopt en mocht er zich een probleem voordoen dan kunt u aantonen op wat voor auto u recht heeft mét de benodigde accessoires. Gaat de airco binnen de garantietermijn kapot dan wordt deze voor u gerepareerd, want de Bovag geeft garantie over fabrieksopties.

Airconditioning

Let er wel op dat u een originele airco heeft, het komt af en toe voor dat er later een airco in een auto wordt geplaatst. Mocht dit het geval zijn, dan heeft u officieel geen garantie op de airco en bent u afhankelijk van de coulance van de dealer. Is deze echter nog geen jaar oud dan kunt u aanspraak maken op de 1 jaar garantie die op alle nieuwe producten zit.