Reactie op "Auto Import (9)"

Auto Import (9)

Permanente link Verstuurd door: lolke op september 07, 2010 11:54 AM

Een leuk artikel Marnix. Geeft inderdaad de sfeer aardig weer. Ik heb zelf ook altijd het gevoel dat het balanceren op een dun koord is. Je moet proberen je zo te gedragen dat de ambtenaar in kwestie geen aanstoot neemt en mee wil werken. Overigens is het tegenwoordig de Belastingdienst en niet de Doaune (maar dit terzijde).

Zelf trof ik laatst een ambtenaar die zei: 'wat komt u hier doen'. Ik vermande me en antwoordde beleefd. Uiteindelijk liep alles weer goed af.

Overigens is er wel interessant nieuws voor potentiele auto importeurs, met name op het gebied van de netto waardebepaling van de auto. Zoals je waarschijnlijk weet kan de BPM berekend worden volgens een aantal methoden, en bij een van deze methoden is de handels inkoopwaarde bepalend. Nu heeft onlangs het gerechtshof in Arnhem bepaald dat de Belastingdienst ook de inkoopwaarde zoals deze geregistreerd wordt door Xray moet toestaan.

Nog een belangrijke tip voor aspirant auto importeurs: Als je gebruik maakt van een dienstverlener (zoals ikzelf) let dan goed op welk business model er achter zit. Ofwel, waar ze hun geld mee verdienen. Grofweg: met marge op de auto of met een vergoeding voor de dienst die ze leveren. Bij de eerste categorie weet je eigenlijk niet wat er aan de strijkstok blijft hangen. Bij de tweede is het belangrijk je te realiseren dat het bedrijf bij inkoop bij een Duitse firma aanzienlijke korting kan bedingen, veel meer dan jij als consument (heeft onder andere met garantie te maken). Tenslotte is er tegenwoordig ook een heel mooi Nederlands garantieproduct waarmee onvoorziene kosten aan de aanwinst worden gedekt. Overigens zou ik je graag naar mijn blog verwijzen dat gewijd is aan auto import. Laat je even weten of dat toegestaan is?

Terug naar Auto Import (9)