Wegenbelasting berekenen De wegenbelasting wordt berekend uit verschillende factoren, waarvan de belangrijkste de brandstof is. Door grote verschillen te maken tussen de soorten brandstof reguleert de overheid ons koopgedrag.

Om het gemakkelijk te maken heeft de belastingdienst een programma op haar website waarmee u de wegenbelasting kunt berekenen.

 

Wegenbelasting personenauto

 

Bij het berekenen van de wegenbelasting voor een personenauto geeft de belastingdienst vier keuzemenu's.

Wegenbelasting personenauto

In het eerste menu zijn alleen de eerste twee keuzemogelijkheden van toepassing, namelijk:

1. Voor welk soort voertuig wilt u een berekening maken?

  • Personenauto

  • Personenauto CO2 zuinig

  • etc...

 

In de meeste gevallen is personenauto van toepassing. De tweede keuze is van toepassing op personenauto's die in de categorie vallen van schone auto's met een lage CO2 uitstoot. Voor een schone auto moet de uitstoot lager liggen, dan:

110 gram/km voor een benzineauto

95 gram/km voor een dieselauto

 

Heeft u een compacte zuinige auto of een hybride aangedreven auto, maar weet u niet hoeveel CO2 deze uitstoot? Dan kunt u de CO2 uitstoot controleren op de website van de RDW.

 

wegenbelasting

 

Op deze website vult u het kenteken in van de auto waarnaar uw voorkeur uitgaat en klikt vervolgens door naar het derde tabblad: Verbruik & Milieu.

 

Onderaan deze pagina vindt u de regel: CO2 uitstoot gecombineerd.

 

Ligt de uitstoot van deze waarde onder de al eerder genoemde waarden dan heeft u een voor de wet schone auto en mag u in de wegenbelasting calculator kiezen voor: Personenauto CO2 zuinig.

 

Nu u uw keuze heeft gemaakt moet u in de volgende 3 menu's aangeven:

 

2. In welke provincie woont u?

Hier vult u simpelweg de provincie in waar de auto wordt geregistreerd. Gewoonlijk de provincie waarin u woont.

 

 

3. Op welke brandstof rijdt uw personenauto?

Hier heeft u 4 keuzemogelijkheden. Let op, LPG en LPG met G3 installatie zijn gesplitst. Voor de slimmerds, een auto op LPG rijdt inderdaad óók op benzine. Echter, u moet de brandstof kiezen die op het kentekenbewijs vermeld staat en dit is bij auto's met een LPG installatie geen benzine meer! Hier staat ook vermeld of het een LPG installatie betreft met de G3 kwalificatie.

 

4. Wat is de gewichtsklasse van uw personenauto?

Hier kiest u de gewichtsklasse (leeggewicht) van uw auto. Deze staat op het kentekenbewijs, maar is ook terug te vinden in de autozoeksites.

 

Klik nu op bereken en u heeft het tarief wegenbelasting berekend.