Carrosserie

Om de carrosserie (plaatwerk) van een auto te kunnen beoordelen moet u goed weten waar u op moet letten. De deukjes en krassen die in het plaatwerk zitten zijn gemakkelijk waar te nemen, maar over het algemeen verbergen deze oneffenheden geen grote schades. Vergeet ook niet dat u een gebruikte auto koopt en dat deze nooit helemaal gaaf kan zijn. In dit artikel zoeken we naar indicaties die erop wijzen dat de auto mogelijk een echt schadeverleden heeft.

Eerste indicatie

De carrosserie van een auto kan de eerste indicatie van een schadeverleden geven. Voor een goede beoordeling van de carrosserie, moet een simpele lakschade worden onderscheiden van een indicatie tot zware schade.

 

Kleine deukjes worden het gemakkelijkst waargenomen als de auto droog is in combinatie met goede belichting. Kijk onder deze omstandigheden schuin langs de auto op en alle deukjes komen naar voren. Zijn het kleine deukjes, dan is er een goede kans dat deze er nog gemakkelijk uit te halen zijn. De persoon die dit doet restyled de auto, wat in het kort neerkomt op uitdeuken zonder spuiten. Restylen is daarom een goedkope manier om een auto weer helemaal strak te krijgen.

Carrosserie

Lichte lakschade is ook goed te verhelpen. Diepe krassen en steenslag kunnen bijvoorbeeld met een lakstift weer op kleur gebracht worden. Haarkrasjes kunnen het beste door een professional gepolijst worden. Wanneer u zelf aan de slag gaat met een lakstift, let er dan op dat de ondergrond goed schoon is en zeker geen roest bevat. Dit voorkomt onaangename verrassingen, zoals roestvorming onder de bijgewerkte lak.

Probeer vooral niet om putjes en krasjes in één keer met een overvloedige hoeveelheid lak te bewerken. Vul lakschades geleidelijk op en wees behoudend met het gebruik van de lak.


Ziet de auto er op het eerste gezicht goed uit en zijn de meest in het oog springende oneffenheden te verhelpen? Dan is de tijd aangebroken om in het schadeverleden van de auto te duiken. Het onderzoeken van mogelijke schades kan door contact op te nemen met bedrijven waar de auto in onderhoud is geweest. Zeker over dealer onderhouden auto's is op deze manier veel informatie te krijgen. Maar u kunt ook zelf de auto onderzoeken. In de onderstaande paragrafen worden puntsgewijs de verschillende methoden beschreven.