Vuile Benzine!

Posted by: webmaster on 21 augustus 2007

Een nieuwe wet ligt klaar om de uitstoot/ luchtvervuiling drastisch aan te pakken! Nou ja, drastisch... het effect zal waarschijnlijk alleen te merken zijn in de gemeentekas.

 

Deze wet maakt het namelijk voor gemeentes mogelijk om eigenaren van 'vervuilende' auto's meer parkeergeld uit de zak te kloppen. Hoe ze dit willen bewerkstelligen weet ik niet, maar het zal er wel op neerkomen dat dieselauto's en SUV's de klos zijn.

 

Kijk, ik ben helemaal geen voorstander van SUV's en als we iets voor het milieu kunnen doen, graag! Maar dan moeten wel de juiste motieven gebruikt worden en niet vanuit de overheid direct populair gedaan worden met de allang achterhaalde leus: Diesels Vervuilen!

 

Ik zeg: Benzineauto's vervuilen!


Schrikt u van mijn stelling of trekt u mijn verstand in twijfel? Lees dan verder...

 

Ik doe zo'n uitspraak natuurlijk niet zonder onderbouwing. Ik werk niet bij de overheid, ik ben een professional en weet waar ik over schrijf Smile

 

Ik zal u een simpel voorbeeld geven. Ik neem een willekeurige moderne auto en geef u een simpel 1 op 1 vergelijk. Laten we de Peugeot 207 gebruiken. Deze auto is zowel met een diesel als benzine motor te krijgen. Om dit voorbeeld kracht bij te zetten neem ik de benzinemotor met het laagste uitstootcijfer en de krachtigste diesel.

 

Benzine:

Peugeot 207 1.4 VTi 16V 95pk: uitstoot 145 gram CO2 per km

 

Diesel:

Peugeot 207 1.6 16V HDiF 110pk: uitstoot 126 gram CO2 per km

 

Voor de dames en heren in Den Haag zal ik nu de managementsamenvatting geven: De benzineauto heeft 19 gram CO2 per kilometer uitstoot méér!

 

Nu hoor ik u denken: Ja, dat kan wel waar zijn... maar diesels die hebben roetuitstoot en benzineauto's niet!

 

Daar heeft u helemaal gelijk in, daarom zit er op deze Peugeot 207 1.6 16V HDiF een dieselfilter. U weet wel, zo'n filter zorgt ervoor dat de roetuitstoot wordt opgevangen in plaats van uitgestoten.

 

We zijn er dus uit dat de moderne dieselauto zeker niet meer vervuild dan een gelijkwaardige benzineauto. Nu dit misverstand uit de weg is hoop ik dat de woorden 'vervuilende' en 'diesel' nooit meer in één zin gebruikt worden om de belastingen te verhogen.