Verbod km-teller manipulatie

Posted by: webmaster on 24 juli 2011
Het is vreemd, maar tot op de dag van vandaag is het niet verboden om de kilometerstand van een auto terug te draaien. Omdat een auto met een lage kilometerstand meer waard is dan een gelijkwaardig model met een veel hogere stand, is het financieel interessant om de km-stand terug te zetten. We noemen dat ookwel oplichting.

 

Ben je hier het slachtoffer van, dan is het heel lastig om je gelijk te krijgen. Ten eerste omdat het manipuleren van kilometertellers wettelijk niet verboden is. Ten tweede moet je de gang naar de rechter maken, waar je dan weer duidelijk moet kunnen maken hoeveel je precies teveel hebt betaald.

 

Nu is er echter een wet in de maak die hier verandering in gaat brengen!


Er komt namelijk een wettelijk verbod op het aanpassen van de kilometerstand, dit is in juni van dit jaar besloten. Natuurlijk is zo'n wet dan nog niet van kracht, maar de verwachting is dat vanaf juli 2012 deze in werking treedt.

 

De tweede stap is het frequenter vastleggen leggen van de kilometerstand van alle auto's in Nederland. Hier is ook in voorzien. Momenteel wordt alleen tijdens de APK-keuring de kilometerstand vastgelegd. In de toekomst moet dit veel vaker gebeuren, bijvoorbeeld tijdens het in de bedrijfsvoorraad nemen door een dealer, tijdens het plegen van groot onderhoud of reparaties en het tenaamstellen van een auto.

 

Mocht u nu in de toekomst (na juli 2012) een auto kopen en erachter komen dat er met de kilometerstand geknoeid is? Dan kunt u de verkoper (in ieder geval wettelijk) gemakkelijker aanpakken!

 

Bron: RijksOverheid.nl