'Gratis tweede auto!'

Posted by: webmaster on 02 september 2007

Het is nog even afwachten tot prinsjesdag, maar uitgaande van de uitgelekte plannen ziet het er sterk naar uit dat de auto alweer in de hoek zit waar de financiƫle klappen gaan vallen.

 

Naast de accijnsverhoging op de brandstof en de algemene BTW verhoging naar 20% is er voor de leaserijders een extra verrassing uitgedacht. Nouja, ik denk niet dat er veel denkwerk aan te pas gekomen is, behalve: Hoeveel komen we tekort op de begroting? Aha, dat komt op 3% verhoging op de bijtelling van de leaseauto... dat is dan geregeld.

 

De vraag die een leaserijder zich nu moet stellen is: Hoeveel bijtelling betaal ik en is het niet interessant om een goedkope occasion aan te schaffen?

Op deze manier is moeder de vrouw mobiel en blijft de bijtelling in de portemonnee van de rechtmatige eigenaar Smile

 

Nu vraagt u zich natuurlijk af of dit voor u wel interessant is. Laten we dat eens berekenen.


De snelste manier om de belastingdienst te overtuigen dat u uw leaseauto alleen zakelijk gebruikt is het aanschaffen van een 'eigen' auto. Deze hoeft niet gelijkwaardig te zijn aan uw leaseauto, het is puur om aan te tonen dat u voor uw mobiliteit niet afhankelijk bent van deze auto. Hiernaast houdt u een spreadsheet bij met de kilometers die u dagelijks van en naar uw werk rijdt en klaar is Kees, of Piet... de bijtelling is ieder geval verdwenen van uw loonstrook.

 

Nu begrijp ik best dat u niet direct geld heeft voor een tweede auto, maar dat is nu de grap. Het geld dat u niet aan de bijtelling kwijt bent kunt u hiervoor inzetten. Een snelle berekening, de bijtelling wordt volgend jaar 25%. Ervan uitgaande dat de bijtelling in de 50% loonbelasting box valt en uw auto 25.000 euro kost betaalt u:

 

25.000 x 25% bijtelling = 6250 bijtelling x 50% loonbelasting = 3.125 euro per jaar /12 = 260 euro per maand betaalt u voor het gebruik van uw leaseauto.

 

Dit betekent dat u 3.125 euro per jaar kunt besteden aan een tweede auto. Dit bedrag varieert natuurlijk naar mate aanschafwaarde van de leaseauto hoger of lager is dan dit voorbeeld. Maar bedenk dat dit beleid zeker de komende 4 jaar wordt gehandhaafd, wat inhoud dat u voor deze periode een budget van 12.500 euro voor handen heeft om een auto aan te schaffen en te rijden.

 

Als u een beetje goochem bent en niet op wintersport gaat met de auto dan rijdt u gratis een tweede auto!