Auto Klonen

Posted by: webmaster on 15 januari 2008

Vanavond was er in het televisieprogramma TROS Opgelicht aandacht voor de nieuwste manier van mensen belazeren: Auto Klonen.


De zogenaamde Autokloon is in werkelijkheid een gestolen auto die wordt voorzien van hetzelfde chassisnummer dat een gelijkwaardige (niet gestolen) auto voert. Om het hele verhaal geloofwaardig te maken wordt de onderhoudshistorie óók gekopieerd en zodra de deal gesloten is en de auto op naam van een argeloze koper staat komt de politie aan de deur om de auto in beslag te nemen.

Het is namelijk nogal vreemd wanneer er twee auto's met hetzelfde kenteken en chassisnummer worden geregistreerd.


De vraag is nu: Hoe zorg je ervoor dat je niet op deze manier wordt belazerd?


Nou, dat is nog niet makkelijk, want in het voorbeeld van de TROS wordt de gekloonde auto via internet door een particulier aangeboden. Hiervoor worden de bekende websites gebruikt en het eerste contact wordt zo snel gelegd. Op het eerste gezicht is er niets vreemds aan de hand, echter een particulier krijgt tijdens de aankoop van een auto veel meer ruimte dan een bedrijf ooit zou krijgen. Het enige waarover onderhandeld wordt is de prijs, maar enige zekerheid tot wat u nu eigenlijk koopt en waar u terecht kunt bij problemen heeft u niet.


Hier maakt deze oplichtersbende dus dankbaar gebruik van, maar dit betekent niet dat u helemaal niets kunt ondernemen. Want een belangrijk onderdeel dat in eigenlijk alle oplichtingszaken speelt is het verbergen van de eigen identiteit. De verkopende partij doet er dus alles aan om geen sporen achter te laten. Gebruik het onderstaande voorbeeld om erachter te komen of de verkopende partij te vertrouwen is.


Bijvoorbeeld:

Ten eerste, de auto wordt op neutraal terrein ter bezichtiging aangeboden en vooral niet bij de oplichter thuis.

Ten tweede wordt er altijd met mobiele nummers gewerkt, zodat ook niet via deze weg een adres of identiteit achterhaald kan worden.

Ten slotte moet er contant betaald worden, want een rekeningnummer geeft ook de identiteit weg van de oplichter.


Wat in deze zaak ook opvalt is dat het niet gaat om een auto van 1000 euro. Het gaat om auto's van ruim 10.000 euro! Shopt u dus in deze prijsklasse en bent u niet geïnteresseerd in Bovaggarantie en de bescherming die u van de wet krijgt wanneer u een auto bij een autobedrijf koopt? Dan is dit zeker een truc waarvoor u moet oppassen. Houd tijdens het aankoopproces de bovenstaande punten uit het voorbeeld bij de hand en bij twijfel vraag om legitimatie van de verkopende partij. Op deze manier kunt u de kans om belazerd te worden zo klein mogelijk houden.


Meer informatie en de uiterlijke kenmerken van tenminste één oplichtersbende kunt u vinden op de website van TROS Opgelicht.

 

Tips voor het herkennen van een gekloonde auto.