Autoveiling

Posted by: webmaster on 01 mei 2010

Een online autoveiling is op het eerste gezicht een aantrekkelijke manier om snel van je auto af te komen. Het aanbieden van een auto is geheel vrijblijvend, dus je maakt een paar foto's, noteert de sterke en zwakke punten en met een beetje geluk heb je in een paar dagen de auto voor een goede prijs verkocht.


Het aanbod aan veilingsites is groot, wat u de mogelijkheid geeft om de beste dienst tegen de meest gunstige prijs uit te zoeken. Zo zijn er veilingsites die zonder commissie werken of deze door de koper laten betalen. De drempel om in te stappen is laag en dat is alleen maar toe te juichen. Maar dit is niet het hele verhaal.


De valkuilen zitten namelijk verborgen in de algemene voorwaarden en komen pas na de verkoop tevoorschijn.


Deze websites verlangen namelijk dat u als particulier een gedetailleerde beschrijving geeft van uw auto. Van een particulier kan natuurlijk niet gevraagd worden dat deze een volledige technische check doet van de auto, dus de biedende partijen lopen altijd een zeker risico wanneer zij op een auto bieden. De koper heeft daarom het recht op ontbinding van de online koop, op het moment dat de auto niet voldoet aan de beschrijving.


Echter, sommige veilingsites leggen een dermate grote verantwoordelijkheid bij u (particulier) neer, dat de biedende partij recht heeft op een percentage van 15% van de verkoopprijs, mocht deze een probleem ontdekken die u niet in uw beschrijving staat. Dit kan bijvoorbeeld een roestplek zijn in de wielkast of speling in de stuurinrichting. Zaken die u over het hoofd heeft gezien of gewoonweg als particulier niet in onderricht bent.


Heeft u nu een bod van 6.000 euro geaccepteerd en de biedende partij vindt tijdens de aflevering een probleem. Dan kunt u dit als particulier moeilijk weerleggen, want u bent immers niet technisch onderlegd. Nu zou de bieder dus recht hebben op 15% van 6000 euro = 900 euro!


Dit soort boeteclausules geeft een kwaadwillende handelaar hét instrument om iemand op het laatste moment nog een poot uit te draaien. Of u zakt flink met de prijs om zogenaamd de reparatie te bekostigen, of u betaalt de boete. De tegenwoordigheid van geest hebben om samen bij een dealer het genoemde technische probleem te laten controleren moet u maar net hebben.


Er zijn gelukkig ook veilingsites die de u als particulier wel in bescherming nemen en deze hoge boetes niet in de algemene voorwaarden opnemen. Om erachter te komen of u met een betrouwbare partner in zee gaat, moet u dus in de algemene voorwaarden duiken.


Tenslotte, als u gebruik maakt van websites met namen, zoals: Help-ik-heb-geld-nodig-wilt-u-mijn-auto-kopen.nl, kunt u wel aanvoelen dat de biedende partijen niet de hoofdprijs zullen bieden.