Tweedehands Hybride

Posted by: webmaster on 09 januari 2011

De markt voor hybride auto's ziet er vooralsnog rooskleurig uit. Er hoeft geen BPM en wegenbelasting betaald te worden en voor de leaserijders onder ons, u hoeft maar 14% bijtelling af te dragen.

 

Natuurlijk hoef je geen hybride te nemen om deze voordelen te hebben, echter zonder hulp van een elektromotor blijft u steken in de compacte klasse. De hybride combinatie van een elektromotor en een verbrandingsmotor maakt het mogelijk om in een middenklasse auto te rijden en toch alle belastingvoordelen te hebben.

 

Nu is dit allemaal leuk als u een nieuwe auto koopt, maar in de tweedehands markt is het altijd maar afwachten of deze relatief nieuwe technologie blijft presteren, de vraag is: Wanneer komen de serieuze kosten!?


De website: ConsumerReports.org heeft 10 jaar geleden een test gedaan met de toen net geïntroduceerde Toyota Prius. Deze eerste generatie Prius is geproduceerd tussen 2000 en 2004. Helaas valt deze met 138 gram CO2 per kilometer boven de gestelde 110 gram, dus belastingvoordeel heeft u niet. Het is echter wel een goede graadmeter om een beeld te krijgen van de kwaliteit van hybride auto's.

 

De eerste test is dus in 2001 gedaan, met een hagel nieuwe Prius. De tweede test hebben ze in 2010 gedaan met een gelijkwaardige Prius van 8 jaar oud met ruim 300.000km op de teller. Ze hebben tijdens deze test naar het verbruik en de acceleratie gekeken. Wanneer de kwaliteit van de accu's of de elektromotor achteruit zijn gegaan, dan is dit in deze waarden het gemakkelijkst terug te zien. Is het elektrisch systeem minder krachtig, dan moet de verbrandingsmotor harder werken, wat resulteert in een hoger verbruik. Of de auto is simpelweg minder snel, wat resulteert in een tragere acceleratie.

 

De gemeten waarden van beide test liggen echter dermate dicht bij elkaar, dat er nog geen sprake is van achteruitgang. Natuurlijk kun je op basis van één test nog geen conclusies trekken. Maar er is vooralsnog geen reden om een tweedehands hybride (Prius) te laten staan.

 

Bron: www.ConsumerReports.org