Kilometerteller terugdraaien?

Posted by: webmaster on 19 oktober 2008

Dan denk je al snel aan louche handelaren die 's avonds na sluitingstijd hun praktijken ten toon spreiden. Echter, niets is minder waar!


Want na een hele korte zoektocht op internet, om precies te zijn:


google.nl -> 'kilometerstand correctie'


vond ik meerdere aanbieders die met advertenties over elkaar duikelen om klanten binnen te halen. Deze bedrijfjes komen bij u thuis om uw kilometerteller op de door u gewenste stand te zetten, klaar terwijl u wacht!


Maar waarom zou ik überhaupt mijn kilometerstand willen corrigeren?


De aanbieders noemen redenen, zoals kapotte meters die vervangen zijn en op de juiste stand gezet moeten worden. De stand wordt echter alléén gewijzigd wanneer er een rechtsgeldige reden is. Hoewel dit in theorie allemaal best eerlijk zal verlopen, geeft mij dit toch een ongemakkelijk gevoel. Als het namelijk zo gemakkelijk is om de kilometerstand van een auto te veranderen dat ik het aan huis 'klaar terwijl ik wacht' kan laten doen, moet de fraudegevoeligheid angstaanjagend groot zijn.


Er wordt mij op deze website meer dan eens gevraagd of een bepaald type auto van goede kwaliteit is en of het bouwjaar en de kilometerstand niet tot hoge onderhoudskosten zal leiden. Ik schrijf dan terug dat een auto met bijvoorbeeld 160.000km nog best kan, maar ik kan natuurlijk geen rekening houden met vervalste kilometerstanden. Zo zou deze auto met een teruggezette teller á 40.000km rijp zijn voor een nieuwe distributieriem. Ik ga er niet vanuit dat de verkoper dit wél voor zijn rekening neemt en u kan als klant dus te maken krijgen met een kapotte distributieriem, terwijl er geen enkele aanwijzing door de teller is gegeven tot vervanging.


Met alle consumenten programma's die wij in Nederland rijk zijn wordt het tijd dat deze kwestie eens grondig aan de kaak wordt gesteld. Dat de overheid dit onderwerp nu eens serieus oppakt en wetgeving maakt. Momenteel is rommelen met de kilometerstand alleen strafbaar wanneer het wordt gedaan om expres iemand te misleiden.


Dit is natuurlijk veel te soft. Reguleer het corrigeren van de kilometerteller via het RDW en geef initiatieven zoals de Nationale Autopas meer invoer, bijvoorbeeld via een afspraak op hoog niveau tussen de merkdealers opdat bij ieder garagebezoek de kilometerstand wordt geregistreerd. Zodoende zijn in ieder geval jonge dealeronderhouden occasions gevrijwaard van fraude met de kilometerteller.