"Wettelijke Garantie!?"

Posted by: webmaster on 14 mei 2011

Het VARA programma Kassa heeft vandaag aandacht besteed aan de garantieregelingen in de tweedehands autohandel. Volgens Kassa is er een wettelijk geregelde garantie op tweedehands auto's, waar autobedrijven onderuit proberen te komen door auto's voor de zogenaamde meeneemprijs aan te bieden.

 

Deze wettelijke garantie bestaat niet! Gelukkig zijn de Bovag en ANWB aanwezig en wordt de fout rechtgezet. Het betreft namelijk het conformiteitsbeginsel en dat heeft niets met garantie te maken. Door middel van garantie garandeert de verkoper u een deugdelijk product gedurende een bepaalde periode. Het conformiteitsbeginsel wil zeggen dat een product aan de verwachtingen moet voldoen die men redelijkerwijs mag hebben. Voldoet het product niet aan de verwachtingen, dan kan de klant het product non-conform achten en een vergoeding van de verkoper eisen.

 

De verkoper zal een claim afwijzen, omdat de klant de auto zonder garantie heeft gekocht. Er zal dan een rechter aan te pas moeten komen om de non-conformiteit toe of af te wijzen.De rechter zal in zijn afweging meenemen of het defect in lijn met de algemene leeftijd en kilometerstand van de auto ligt. Is het defect toe te kennen aan het normale slijtageproces dat een auto heeft, dan zal u aan het kortste eind trekken. Denk dan aan versleten schokdempers of een kapotte uitlaat bij een auto van bijvoorbeeld 5 jaar oud. Aan de andere kant, koopt u een auto van 2 jaar oud met een lage kilometerstand waarvan kort na de aankoop de versnellingsbak kapot gaat, dan zal de rechter u in het gelijk kunnen stellen. U heeft dan recht op reparatie of uw geld terug.

 

Het is allemaal afhankelijk van de rechter, jurisprudentie en de precieze deal die u met de verkoper gemaakt heeft. Een duidelijk antwoord is er dus nooit te geven op de vraag of u bij de rechter een zaak zal winnen. U kunt zich wel inlezen om zodoende een inschatting te maken van uw kansen. In het artikel Recht worden uitspraken van echte rechtszaken uitgelegd.

 

U kunt de uitzending van Kassa terugzien op: UitzendingGemist.nl