Autokennis toch voldoende!

Posted by: webmaster on 09 april 2007

Readers Digest... bekent van haar irritante reclames op televisie heeft nu een onderzoek laten uitvoeren op het gebied van autokennis van de gemiddelde Nederlander. In dit onderzoek werden 600 mannen en vrouwen geënquêteerd aan de hand van een lijst met 40 vragen opgesteld door een autojournalist. De uitkomst is dat zowel mannen als vrouwen onvoldoende scoren en totaal op een 4,7 uitkomen.


De vragen zijn naast technische kennis ook gericht op het milieu en maandelijkse kosten. Ik heb natuurlijk zelf het lijstje ook doorlopen en kom op een score van 8,75. Het had een tien kunnen zijn ware het niet dat er vragen tussen staan die meer met statistiek dan technische kennis te maken hebben...


Namelijk: Hoeveel kost een nieuwe compacte middenklasser per maand? Hoeveel kost deze auto gebruikt? Hoeveel korter is de levensduur van een band met 20% lagere spanning?


Om met de laatste te beginnen: De antwoorden zijn 10%, 20% of 25%. Uiteindelijk blijkt het 25% te zijn, maar het verschil tussen 20 en 25 procent is dermate klein dat de kans op een fout antwoord gewoon levensgroot is.

Zet hier als antwoord: 0%, 25% of 50% neer en de marges zijn groot genoeg om de echt verkeerde inschattingen niet te hoeven verwarren met een marginaal verschil van 5%.


De eerste twee vragen hebben direct betrekking op de financiële zaken die aan een auto kleven en dus belangrijk om in een onderzoek mee te nemen. Maar opnieuw is de vraagstelling te marginaal om hier in een meerkeuze vraagstelling antwoord op te geven.

Want! Heb ik een lening voor de auto afgesloten of heb ik de auto contant betaald, dit is wat betreft de afschrijvingskosten heel belangrijk om de maandelijkse kosten te kunnen berekenen. Die paar tientjes wegenbelasting en verzekering per maand maken het verschil niet, maar het onderhoud is afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die er gereden wordt. Dus wat voor de één gemiddeld is, is voor de ander boven gemiddeld en moeilijk om in een meerkeuzelijst te koppelen aan een antwoord dat goed of fout is.


Nu wil ik niet gaan muggenziften wat betreft de onderzoeksmethoden, maar ik vind dit onderzoek wel erg berekend opgezet en heb het gevoel dat er vooraf is nagegaan hoeveel fouten de gemiddelde Nederlander zou maken, koppel daar een aantal vragen aan die gewoonweg niet goed te beantwoorden zijn en het is bewezen: Heel Nederland heeft onvoldoende autokennis!


Nu ik het lijstje heb doorgelopen denk ik dat er zowiezo een aantal vragen zijn die bij elkaar 2 punten vertegenwoordigen... tel deze op bij de 4,7 die wij gemiddeld hebben behaald en afgerond mogen wij met z'n allen toch best trots zijn op een 7.


Wilt u zichzelf ook testen, ga dan naar: ReadersDigest.com


Voor echt verstand van occasions kunt natuurlijk de artikelen op deze website doornemen!