Auto importeren (2)

Posted by: webmaster on 22 juli 2007

Het was deze week weer uitgebreid in het nieuws: Vorig jaar zijn er 50% meer auto's geïmporteerd dan het jaar daarvoor.

 

Dit is natuurlijk geen nieuws, want aan het begin van dit jaar was de toename in de autoimport ook al in het nieuws. Wat wel interessant is dat de criminaliteit in de internationale autohandel net zo hard toeneemt als de import/export.


De mannen uit Oost Europa en Nigeria zien namelijk ook hier kans om een slaatje te slaan uit huisvaders die hun geluk zoeken en hebberige autohandelaren. Want juist op het punt waar de zoektocht naar een occasion uit bijvoorbeeld Duitsland begint hebben de criminelen hun hinderlaag gelegd: het internet.


Iedereen die via internet naar een “premium” auto heeft gezocht in Duitsland is het volgende model wel eens tegengekomen. Het is de rijk uitgeruste auto met opvallend lage kilometerstand in een courante kleur. In tegenstelling tot uw verwachting ligt de prijs lager dan de andere auto's en de keuze is dus snel gemaakt.


Dit is de eerste fout.


Want ga er altijd vanuit dat als iets te goed is om waar te zijn, het waarschijnlijk ook zo is.


Maar goed, dit is dé auto van uw dromen en de lage prijs geeft u het excuus om in ieder geval contact op te nemen met de aanbieder. U bent natuurlijk sceptisch, maar de aanbieder geeft u alle ruimte en biedt u een deal die u eigenlijk niet kunt afwijzen.


Nu kunnen er meerdere scenario's afspelen. Maar het zal er over het algemeen op uitkomen dat er een voorschot wordt gevraagd. De redenen hiervoor zijn heel plausibel en in combinatie met het unieke aanbod dat te goed is om waar te zijn is het moeilijk dit af te wijzen. Maar neemt u van mij maar aan dat een voorschot het begin kan zijn van een heleboel ellende.


Voor deze casus gaan we ervan uit dat u een voorschot doet van 10% zonder de auto of eigenaar ook maar gezien te hebben.


Dit is de tweede fout.


U maakt een afspraak en na een ritje van een aantal uur komt u erachter dat de auto helemaal niet bestaat en dat de aanbieder er met uw aanbetaling vandoor is gegaan.


En nu bent u een illusie en een schep geld armer.


Nu vraagt u zich natuurlijk af hoe u zich hier tegen kunt wapenen. Eigenlijk is het heel makkelijk zolang u zich aan de gouden regel van de handel houdt: Nooit betalen voor diensten of goederen voordat alles geregeld en achter de rug is.


Ga echter nooit in op aanbiedingen die te mooi voor woorden zijn. Criminelen zijn niet het soort figuren waarmee u in zee wilt gaan. Bent u onervaren in de autohandel kies dan voor een reguliere dealer. De financiële winst die u behaalt uit de import zal misschien iets lager zijn, maar de winst die u behaalt in tijd en mogelijke problemen achteraf is het zeker waard.